Törökország legfőbb vallási tanácsa betiltotta, hogy a férfiak feketére fessék a hajukat

külföld
2017 december 01., 10:25
comments 81

A vallási ügyekben legilletékesebb török hivatal, a Diyanet fatvát mondott ki a fekete hajfestésre, mondván, hogy az nem fér össze az iszlámmal.

Olyankor, ha egy felmerülő konkrét kérdésre nincs egyértelmű válasz a Koránban vagy a muszlim hittudósok korábbi döntéseiben, olyankor ez a hivatal hoz döntéseket. Most is ez történt, és arra jutottak, hogy a haj- és a szakállfestés addig van rendben, amíg annak nem célja más emberek megtévesztése. 

De egy férfi hajának feketére festése sosem lehet megengedett az iszlám szabályai szerint, ítélt a testület. 

A Diyanet egyben kimondta azt is, hogy az iszlámmal elvben nem fér össze, hogy valaki olyan helyen dolgozzon, ahol alkoholt árulnak, ugyanakkor ha az illető minden más lehetőségét kimerítette, hogy munkát találjon magának, és csak ez maradt számára, akkor lehet kivételt tenni. 

A legfőbb vallási tanács a héten a bitcoin ügyében is megszólalt. Arra jutottak, hogy digitális valutával kereskedni jelenleg nem fér össze az iszlámmal, mivel jelenleg nincs a bitcoin mögött egy olyan központi autoritás, ami garantálni tudja a pénzügyi rendszer stabilitását. Azaz a digitális valuták piaca ki van téve a spekulációknak, illetve az olyan illegális tevékenységeknek, mint a pénzmosás. (Hurriyet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.