A Szépírók Társasága nyilatkozatban tiltakozik a legújabb zaklatási ügy miatt, és közös fellépést szorgalmaz

2017 december 2., szombat 15:06
163

A Dívány írta meg, hogy Follinus Anna költőt 16 éves korától kezdve éveken át zaklatta, zsarolta szexuálisan és érzelmileg egy könyvkiadó házaspár.

Az ügy az első ilyen a magyar irodalmi életben.

Szombaton a Szépírók Társasága nyilatkozatot adott ki:

„A Szépírók Társasága megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyik tagját, Follinus Annát 16 éves korától egy könyvkiadót vezető házaspár éveken át érzelmileg és szexuálisan kihasználta. (...) Mi, a Szépírók Társaságának tagjai ezúton is szeretnénk kifejezni együttérzésünket Follinus Annával és teljes támogatásunkról biztosítani őt. Bátorsága, amellyel a nyilvánosság elé állt, elismerésre méltó.”

A szervezet emellett - hasonlóan a színházi életben a kirobbant zaklatási ügyek miatti kezdeményezéshez – más irodalmi szervezeteket kér fel arra, hogy közösen lépjenek fel a hasonló esetek megelőzése, illetve feltárása érdekében:

„Éppen ezért más irodalmi és művészeti szervezetekkel összefogva szeretnénk szorgalmazni olyan fórumok létrejöttét (pl. önsegítő csoportokét, nyilvános beszélgetésekét és a történetek anonim publikálását is lehetővé tevő online felületekét), amelyek segíthetnek a bántalmazottaknak előállni a történetükkel, illetve mindnyájunknak abban, hogy közösen megbeszéljük, megértsük, hogy milyen lappangó előítéletek, megkérdőjelezetlen hatalmi struktúrák, rossz beidegződések teszik lehetővé a zaklatást, és hogyan lehetne ezeket felszámolni.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt