A Szépírók Társasága nyilatkozatban tiltakozik a legújabb zaklatási ügy miatt, és közös fellépést szorgalmaz

Tbg
társadalom
2017 december 02., 15:06
comments 159

A Dívány írta meg, hogy Follinus Anna költőt 16 éves korától kezdve éveken át zaklatta, zsarolta szexuálisan és érzelmileg egy könyvkiadó házaspár.

Az ügy az első ilyen a magyar irodalmi életben.

Szombaton a Szépírók Társasága nyilatkozatot adott ki:

„A Szépírók Társasága megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyik tagját, Follinus Annát 16 éves korától egy könyvkiadót vezető házaspár éveken át érzelmileg és szexuálisan kihasználta. (...) Mi, a Szépírók Társaságának tagjai ezúton is szeretnénk kifejezni együttérzésünket Follinus Annával és teljes támogatásunkról biztosítani őt. Bátorsága, amellyel a nyilvánosság elé állt, elismerésre méltó.”

A szervezet emellett - hasonlóan a színházi életben a kirobbant zaklatási ügyek miatti kezdeményezéshez – más irodalmi szervezeteket kér fel arra, hogy közösen lépjenek fel a hasonló esetek megelőzése, illetve feltárása érdekében:

„Éppen ezért más irodalmi és művészeti szervezetekkel összefogva szeretnénk szorgalmazni olyan fórumok létrejöttét (pl. önsegítő csoportokét, nyilvános beszélgetésekét és a történetek anonim publikálását is lehetővé tevő online felületekét), amelyek segíthetnek a bántalmazottaknak előállni a történetükkel, illetve mindnyájunknak abban, hogy közösen megbeszéljük, megértsük, hogy milyen lappangó előítéletek, megkérdőjelezetlen hatalmi struktúrák, rossz beidegződések teszik lehetővé a zaklatást, és hogyan lehetne ezeket felszámolni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.