A volt jemeni elnök hajlandó lenne tárgyalni a szaúdiakkal

külföld
2017 december 02., 13:09

Jemen korábbi elnöke Ali Abdullah Száleh egy tévéadásban arról beszélt, hogy hajlandó tárgyalni akár a szaúdiak által vezetett koalícióval is, akik ellen évek óta harcol. A feltétele annyi, hogy oldják fel az Észak-Jemen ellen bevezetett blokádot és fejezzék be a támadásokat.

Az ajánlat azután jött, hogy a harcok egyre súlyosabbá váltak Száleh egységei és a korábbi szövetségesei, a síita hútik között. Ha a tárgyalások valóban elkezdődnek, az fordulatot lehet az évek óta tartót polgárháborúnak. A két csoport évekig együtt harcolt a szaúdiak által támogatott Abdrabbuh Mansour Hadi elnök ellen. Szerdán azonban egymás ellen fordultak, amikor Száleh hívei megvádolták a hútikat, hogy betörtek a szanaa-i mecsetbe.

Húti fegyveresek a mecsetnél
photo_camera Húti fegyveresek a mecsetnél Fotó: MOHAMMED HUWAIS/AFP

Mióta a szaúdiak által vezetett koalíció 2015-ben beavatkozott a konfliktusba, az országban több mint 8600 embert öltek meg, közel 50 ezren megsebesültek, és a blokád miatt több millióan éheznek. Ráadásul április óta a kolera is pusztít, ami 2211 emberrel végzett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.