Lavina Erdélyben: felfüggesztik a harmadik áldozat keresését

Pénteken három embert elsodort a lavina az észak-erdélyi Kelemen-havasokban, az első áldozatot - aki sötétedés után adott hírt a balesetről - két órával a vészjelzés leadása után életben találták a keresők. Két órával később került elő a második áldozat - egy nő - holtteste. A harmadik áldozatot éjfél utánig hiába keresték. Azóta az újabb lavinák veszélye miatt  ideiglenesen fel is függesztették a keresését - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség a dornavátrai hegyimentő-szolgálat vezetőjére hivatkozva.

Petrica Ariciuc, a dornavátrai hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta: a harmadik áldozatot egy olyan térségben kellene keresni, ahol két völgy találkozik egymással. Pénteken a kisebbik völgyön zúdult le a lavina, és a nagyobbik völgyön is bármikor elindulhat.
"Egyelőre nem tudjuk, mikor kezdhetjük újra a kereséseket" - idézte a Mediafax a hegyi mentők vezetőjét.
A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló önkéntes hegyimentő csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a pénteki baleset történt. 

Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobiltelefonon riaszthatta a mentőket. A riasztás már azután történt, hogy a térségben besötétedett.
Az ünnepi zászlókitűzést 2013 óta évről évre megszervezi a dornavátrai (Vatra Dornei) hegyimentő-szolgálat. Ennek keretében a Dornai-medencét körülvevő négy legmagasabb csúcsra visznek fel román zászlót a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csoport a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.