Még az idén összejöhet Trump első törvényhozási sikere

2017 december 2., szombat 9:11

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta szombat hajnalban az adórendszer átalakítását, így Donald Trump elnök és a Republikánus Párt közelebb jutott ahhoz, hogy csökkentse a vállalkozások és a gazdag magánszemélyek adóját, miközben az átlag amerikai számára a változások vegyes hatásúak.

Az 1980-as évek óta nem volt példa ilyen nagyarányú átalakításra az amerikai adórendszerben, mint amilyet most készítenek elő a republikánusok. A szenátusi tervezet szerinti intézkedésekkel tíz év alatt 1400 milliárd dollárral növelnék meg a 20 ezer milliárd dolláros államadósságot, de reményeik szerint az adócsökkentésekkel tovább ösztönöznék a már különben is növekvő gazdaságot, és ezáltal az államadósság hosszú távon lefaragható.

Donald Trump szeretné már az év vége előtt aláírni a törvényeket, és így az adórendszer átalakítása lehetne idén az első nagy törvényhozási teljesítménye az elnök első hivatali évében.

A részvénypiacok már hónapok óta várják, hogy Washington jelentősen csökkentse a cégek adóját. Az adótörvény-tervezetek 51-49 arányú szenátusi megszavazása után - valószínűleg a jövő héten - megkezdődik a két házban jóváhagyott verziók összefésülése, az elnök elé ugyanis egyetlen tervezetet kell benyújtani. (Reuters/MTI)