Québecben felszólították a boltosokat, hogy ne használják köszönésnél a hi-t

2017 december 2., szombat 7:50
239

A kanadai Québec tartományban elfogadtak egy indítványt , ami arra kötelezi a boltosokat, hogy többé ne köszönjenek úgy, hogy Bonjour, Hi. Legyen csak a bonjour. Eddig ugyanis ez a kétnyelvű forma volt az elterjedt, de a tartományi törvényhozás a lépéssel meg akarta erősíteni a francia nyelv elsőbbségét.

A tartományban 2011-ben 78 százalékos volt a francia anyanyelvűek aránya, és elég érzékenyek az angol alkalmazására. Québecben sokan veszélyben érzik a francia identitásukat, mivel ez az egyetlen tartomány Kanadában, ahol a francia a kizárólagos nyelv. Négy éve egy olasz éttermet arra köteleztek, hogy vegye le az étlapjáról a pasta szót, mivel az nem francia.

A bolti köszönésről szóló indítványt, ami inkább csak egy ajánlásnak tekinthető, a Francophile Parti Quebecois nevű párt terjesztette elő. Az erről szóló vitát még a tartományi miniszrterelnök, Philippe Couillard is nevetségesnek nevezte, és azzal vádolta az előterjesztő pártot, hogy nyelvi háborút akar kirobbantani. Végül még egyhangúlag fogadták el, miután kivették belőle azt a részt, amely irritálónak nevezte a hi használatát. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt