Rendkívüli állapotot vezettek be Hondurasban, hogy megfékezzék az elnökválasztás után elszabadult zavargásokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Rendkívüli állapotot vezetett be péntek éjjel Hondurasban a kormány, miután a múlt hét végi elnökválasztás utáni tiltakozások zavargásokba csaptak át. A döntés az alkotmány részleges felfüggesztését is jelenti, továbbá azt, hogy a hadsereg és a rendőrség szélesebb jogköröket kap a zavargók elleni fellépésre. 

Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A zavargásokban eddig legalább egy ember meghalt, húszan pedig megsérültek. Az ellenzék attól tart, hogy a hivatalban lévő Orlando Hernandez elnök akarja elcsalni a választást. 

A múlt vasárnapi választások eredményeinek feldolgozása nagyon lassan halad, és az ellenzék csalással vádolta meg a jelenlegi vezetőket. Salvador Nasralla ellenzéki vezető nemrég közölte, hogy nem ismeri el a választás eredményét, mert a szavazás után aláírás nélküli szavazatokat regisztráltak a rendszerben. Nasralla szerint a zavargások mögött is a kormány provokátorai állnak. 

Fotó: RODRIGO ARANGUA/AFP

Korábban általában öt órán belül megvolt a végleges eredmény, most azonban még pénteken is csak a szavazatok nem egészen 95 százalékának összeszámolásánál tartottak. Eszerint Juan Orlando Hernández jelenlegi államfő vezet a  szavazatok 42,92 százalékával, míg Nasralla 41,42 százalékot szerzett. A választási bizottság jelezte, hogy a tervek szerint szombaton befejezik a számlálást.

 A 49 éves, konzervatív Hernández annak ellenére jelöltette magát, hogy az alkotmány tiltja újraválaszthatóságát. A 64 éves, műsorvezetőként dolgozó Nasralla a balközép jelöltje, és két ellenzéki párt, valamint Manuel Zelaya 2009-ben megbuktatott elnök támogatását élvezi.

Fotó: RODRIGO ARANGUA/AFP

A most bejelentett intézkedéseket a kormány a választás utáni erőszakkal és vandalizmussal indokolta. Ennek megakadályozására a hatalom felhatalmazást adott a hadseregnek és a rendőrségnek az erőteljesebb fellépésre. 

A rendőrség beszámolója szerint La Ceiba városában egy embert lelőttek. Az összecsapásokban 12 katona és rendőr sérült meg. A fővárosban tüntetők közül 10-en sérültek meg. San Pedro Sulában legalább 100 embert vettek őrizetbe fosztogatás miatt. (Guardian/MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.