Rendkívüli állapotot vezettek be Hondurasban, hogy megfékezzék az elnökválasztás után elszabadult zavargásokat

2017 december 2., szombat 5:42
28

Rendkívüli állapotot vezetett be péntek éjjel Hondurasban a kormány, miután a múlt hét végi elnökválasztás utáni tiltakozások zavargásokba csaptak át. A döntés az alkotmány részleges felfüggesztését is jelenti, továbbá azt, hogy a hadsereg és a rendőrség szélesebb jogköröket kap a zavargók elleni fellépésre. 

Fotó: ORLANDO SIERRA/AFP

A zavargásokban eddig legalább egy ember meghalt, húszan pedig megsérültek. Az ellenzék attól tart, hogy a hivatalban lévő Orlando Hernandez elnök akarja elcsalni a választást. 

A múlt vasárnapi választások eredményeinek feldolgozása nagyon lassan halad, és az ellenzék csalással vádolta meg a jelenlegi vezetőket. Salvador Nasralla ellenzéki vezető nemrég közölte, hogy nem ismeri el a választás eredményét, mert a szavazás után aláírás nélküli szavazatokat regisztráltak a rendszerben. Nasralla szerint a zavargások mögött is a kormány provokátorai állnak. 

Fotó: RODRIGO ARANGUA/AFP

Korábban általában öt órán belül megvolt a végleges eredmény, most azonban még pénteken is csak a szavazatok nem egészen 95 százalékának összeszámolásánál tartottak. Eszerint Juan Orlando Hernández jelenlegi államfő vezet a  szavazatok 42,92 százalékával, míg Nasralla 41,42 százalékot szerzett. A választási bizottság jelezte, hogy a tervek szerint szombaton befejezik a számlálást.

 A 49 éves, konzervatív Hernández annak ellenére jelöltette magát, hogy az alkotmány tiltja újraválaszthatóságát. A 64 éves, műsorvezetőként dolgozó Nasralla a balközép jelöltje, és két ellenzéki párt, valamint Manuel Zelaya 2009-ben megbuktatott elnök támogatását élvezi.

Fotó: RODRIGO ARANGUA/AFP

A most bejelentett intézkedéseket a kormány a választás utáni erőszakkal és vandalizmussal indokolta. Ennek megakadályozására a hatalom felhatalmazást adott a hadseregnek és a rendőrségnek az erőteljesebb fellépésre. 

A rendőrség beszámolója szerint La Ceiba városában egy embert lelőttek. Az összecsapásokban 12 katona és rendőr sérült meg. A fővárosban tüntetők közül 10-en sérültek meg. San Pedro Sulában legalább 100 embert vettek őrizetbe fosztogatás miatt. (Guardian/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt