Több mint 130 millió forintot kapott egy pécsi alapítvány Soros Györgytől

Mintegy 500 ezer dollárt, azaz 130 millió forintot kapott Az emberség erejével elnevezésű alapítvány Soros György alapítványától, hangzott el az M1 szombat esti Híradójában.

Nyirati András, a pécsi alapítvány elnöke elmondta, a pénzt a dunántúli régió civil szervezeteinek megerősítésére kapták. A támogatási szerződést már alá is írták.

„Törvényileg sem tehetjük, hogy politikai tevékenységet folytassunk. Tehát bennem ha bármi ilyen veszély felmerült volna, hogy ez a program ez ilyet valósítana meg, akkor nem is írhattam volna alá” - fogalmazott az alapítvány elnöke.

A héten egy hírportál számolt be arról, hogy vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítvány, amely hamarosan több százezer dollárt oszt majd szét dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között, így szállva szembe a kabinettel.

Az abcug.hu portálon csütörtökön megjelent cikkben azt írták, a lépés illeszkedik az új stratégiába, amely aktívabban lép fel a kormányzati támadásokkal szemben.

A Híradóban idézték Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt, aki a műsorban arról beszélt, hogy Soros György vidéki civil központjai az üzletember céljait segítenék: a bevándorlás erősítését, a kerítés lebontását és azt, hogy bevándorláspárti kormány legyen Magyarországon. 

Soros György az egy nappal korábban közzétett videoüzenetei egyikében azt mondta: ő ugyan nincs Magyarországon, de az emberek, akiket támogat, érzik az "üldözést". (MTI)