A holland miniszterelnök nem érti, mit keres még a Fidesz a Néppártban

POLITIKA
2017 december 03., 17:40
comments 236
photo_camera Orbán Viktor és Mark Rutte az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

"Miért tagja még az Európai Néppártnak egyáltalán?" 

- szúrt oda a konkurens EPP-frakciónak a liberálisok európai frakciója, az ALDE éves kongresszusán mondott beszédében Mark Rutte holland miniszterelnök, aki nem érti, hogyan tűrheti meg soraiban a néppárti képviselőcsoport renitens Orbán Viktort és pártját, hiszen az számos ponton szembehelyezkedik az unió alapértékeivel. 

A kormányfő számára már az is érthetetlen, mit keresett a magyar miniszterelnök a csúcstalálkozó előtti néppárti gyűlésen. 

Az orbánozás persze inkább csak egy kitérő volt Rutte beszédében, aki név szerint nem említette, mégis egyértelműen kritizálta Emmanuel Macron francia államfő politikáját és a gyorsítandó európai integráció tervét. A holland kormányfő szerint egy szorosabb szövetségi rendszer, ami a macroni elképzelések szerint egy ponton közös költségvetést is jelenthet az eurozóna országai számára, nem fogja megoldani a kontinens problémáit. 

Rutte szerint pontosabb problémameghatározásra van szükség, és az uniónak a hatáskörbővítés helyett a jelenlegi feladatainak hatékonyabb ellátására kell törekednie. A holland miniszterelnökhöz hasonló véleményt formált pénteken a frakciót vezető belga Guy Verhofstadt is. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.