Felmondott Theresa May társadalmi mobilitás bizottságának minden tagja

külföld
2017 december 03., 10:29
comments 32

Vasárnap jelentette be a Társadalmi Mobilitás Bizottság mind a négy tagja, hogy felállnak, nem dolgoznak többet a brit miniszterelnök mellett.

A négytagú bizottságban egy egykori tory miniszter is helyet foglalt, és mint fogalmaztak, a lemondásukhoz az vezetett, hogy nem látják, a kormány lépéseket tenne egy igazságosabb Nagy-Britannia megteremtéséért. 

A bizottságot 2012 óta vezette az egykori munkáspárti miniszter, Alan Milburn, és elmondása szerint kevés reménye van abban, hogy Theresa May kormánya képes lenne megtenni a szükséges lépéseket, melyek csökkenthetnék a társadalmi különbségeket. 

Lemondólevelében Milburn arról ír, hogy a kormány tagjait túlságosan leköti a brexit ügye,  a kormány maga pedig ezért diszfunkcionális, és hiányzik a megfelelő vezetés is. Mint írta Maynek címzett levelében, nem kételkedik a miniszterelnök személyes elköteleződésében a társadalmi igazsgág iránt, de ugyanakkor nagyon kevés jelét látja annak, hogy ezt bármiféle tényleges cselekvésbe fordítanák át. Szerinte érthető, hogy a kormány a brexitre fókuszál ugyan, de emiatt nem jut erőforrás a társadalmi kérdések kezelésére. 

A kormány szóvivője szerint viszont sok sikert értek el társadalmi mobilitás terén, és jövőre új vezetőt jelölnek majd ki a bizottság élére. 

A bizottság az elmúlt öt évben számos jelentésben bírálta a brit állapotokat, szerintük alapvető funkciók hiányoznak, melyek révén csökkenhetnének a társadalmi egyenlőtlenségek. Milburn arról beszélt az Observernek, hogy nem akarják, hogy a kormány megint beígérje, hogy csökkentik a társadalmi megosztottságot, majd ne tegyenek semmit ezügyben. A bizottság távozó elnöke úgy látja, hogy ez ráadásul a politikai szélsőségek és a populizmus további erősödéséhez vezethet majd. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.