Kína és Oroszország űrfegyvereire figyelmeztetett egy amerikai tábornok

2017 december 3., vasárnap 6:12
51

John Hyten tábornok, az amerikai hadsereg stratégiai parancsnokságának, a Strategic Commandnak a vezetője szombaton beszélt arról egy rendezvényen, hogy Oroszország és Kína is akítvan fejleszt olyan fegyvereket, melyekkel az Egyesült Államok világűrben lévő eszközeit, például műholdakat érhetnek el. 

Szerinte ezek az országok folyamatosan fejlesztenek és tesztelnek ilyen eszközöket: többek között zavaró jelet vagy lézert sugárzó fegyvereket, és még csak nem is nagyon titkolják ezt. 

Hyten felel az amerikai hadsereg világűrhöz köthető területeiért, és mint fogalmazott, nem engedhetik meg, hogy Kína és Oroszország ilyen új fegyverek birtokába jusson, amely alkalmas lehet a jelenlegi hatalmi egyensúly megváltoztatására is. 

A tábornok beszélt arról is, hogy a két ország már az Öböl-háborúban láthatta, hogyan tudott az USA hadserege katonai sikereket elérni műholdak használatával, és most az a céljuk, hogy a jövőben ne álljon ilyen segítség az amerikaiak rendelkezésére. Hyten elismerte, hogy a műholdakat egyáltalán nem könnyű megvédeni.

Hytenhez csatlakozott a Képviselőház fegyveres testületekkel foglalkozó bizottságából a repulbikánus Mike Rogers, aki arról beszélt, sokan abba sem gondolnak bele, hogy jelenleg egy észak-koreai támadás ellen is a műholdak jelentik a védelem első vonalát, hiszen az űrből lehet legjobban kiszúrni, ha kilőttek egy rakétát az országban. Rogers régóta szorgalmazza amúgy, hogy az amerikai hadseregnek legyen külön űrhadosztálya. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt