Kína és Oroszország űrfegyvereire figyelmeztetett egy amerikai tábornok

külföld
2017 december 03., 06:12
comments 51

John Hyten tábornok, az amerikai hadsereg stratégiai parancsnokságának, a Strategic Commandnak a vezetője szombaton beszélt arról egy rendezvényen, hogy Oroszország és Kína is akítvan fejleszt olyan fegyvereket, melyekkel az Egyesült Államok világűrben lévő eszközeit, például műholdakat érhetnek el.

Szerinte ezek az országok folyamatosan fejlesztenek és tesztelnek ilyen eszközöket: többek között zavaró jelet vagy lézert sugárzó fegyvereket, és még csak nem is nagyon titkolják ezt.

Hyten felel az amerikai hadsereg világűrhöz köthető területeiért, és mint fogalmazott, nem engedhetik meg, hogy Kína és Oroszország ilyen új fegyverek birtokába jusson, amely alkalmas lehet a jelenlegi hatalmi egyensúly megváltoztatására is.

A tábornok beszélt arról is, hogy a két ország már az Öböl-háborúban láthatta, hogyan tudott az USA hadserege katonai sikereket elérni műholdak használatával, és most az a céljuk, hogy a jövőben ne álljon ilyen segítség az amerikaiak rendelkezésére. Hyten elismerte, hogy a műholdakat egyáltalán nem könnyű megvédeni.

Hytenhez csatlakozott a Képviselőház fegyveres testületekkel foglalkozó bizottságából a repulbikánus Mike Rogers, aki arról beszélt, sokan abba sem gondolnak bele, hogy jelenleg egy észak-koreai támadás ellen is a műholdak jelentik a védelem első vonalát, hiszen az űrből lehet legjobban kiszúrni, ha kilőttek egy rakétát az országban. Rogers régóta szorgalmazza amúgy, hogy az amerikai hadseregnek legyen külön űrhadosztálya. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.