Több tízezren tüntettek Netanjahu korrupciós ügye miatt Izraelben

külföld
2017 december 03., 06:45
comments 43

Tel-Avivban szombat este a szégyen menetének nevezett felvonuláson a tízes tévécsatorna becslése szerint mintegy húszezren csatlakoztak a több mint egy éve, a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntető emberekhez. 

"A szégyen menete" - tüntetés Tel-Avivban 2017 decemberében
photo_camera Fotó: OREN ZIV/AFP

A tiltakozók a kormányfő távozását követelték, leggyakrabban a "szégyen" szót skandálták, a kormányfő elleni korrupciós vádakra utalva.  Ezzel egy időben a helyi média beszámolói szerint több százan vonultak az utcára Jeruzsálemben és Haifán is.

A tel-avivi tüntetés kezdetén felszólalt Meni Naftali, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnoka, aki pert nyert a vele megalázóan bánó Sara Netanajhu, a miniszterelnök felesége ellen.

A felszólalók ostorozták a múlt héten a kneszetben első olvasatban elfogadott törvényt, amely megtiltaná a rendőrségnek, hogy a nyomozás lezárásakor nyilvánosságra hozza, sikerült-e elég bizonyítékot találnia a vádak alátámasztására. A bírálatok szerint ez a törvény Benjámin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmére készül, hogy ne hozhassák nyilvánosságra az ügyészségnek hamarosan küldendő nyomozati anyagot.

A Likud párt törvényalkotói az úgynevezett ajánlási törvényt gyorsított eljárással már a következő napokban megpróbálják második és harmadik olvasatban is megszavaztatni. 

Állítólag attól tartanak, hogy súlyos politikai vihart okozhat a kormányfőt érintő ajándékozási ügy, amelyet a rendőrség már a következő napokban lezárhat. A gyanú szerint a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el üzletemberektől, valamint alkut akart kötni az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.