Trump kivonja Amerikát az ENSZ migrációügyi együttműködéséből

külföld
2017 december 03., 18:58
comments 34
photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az Egyesült Államok megszakítja az egyeztetéseket az ENSZ-szel a globális menekültügyi megállapodással és együttműködéssel kapcsolatban – közölte az ENSZ-kapcsolatokért felelős nagykövet Nikki Haley szombaton a szövetséggel. A szombaton született közleményben az áll, hogy a döntést személyesen Donald Trump elnök hozta meg. 

"Egyetlen ország sem tett többet az ügyben, mint az Egyesült Államok, és továbbra is nagyvonalúan politizálunk majd ebben a kérdésben, de a bevándorláspolitikánkról amerikaiak és csak amerikaiak dönthetnek" 

– áll (az egyébként indiai szülők gyermekeként bevándorolt) Haley közleményében. 

Az ENSZ a globális menekültkrízisre való tekintettel tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a következő két évben a 193 ország egy közös migrációügyi egyezményt fogad majd el, ami segítheti a tagállamok koordinációját, együttműködését a válságok kezelésében. Az egyezmény egyébként önkéntes alapon működik, semmiféle jogi vagy más természetű kötelezettséggel nem bír a tagállamokra nézve. 

Barack Obama támogatta a tervet, amit New York-i Egyezményként kereszteltek el. A 2018-ban ratifikálásra váró egyezmény, illetve annak hozzáállása az amerikai kormány szerint "nem összeegyeztethető az amerikai szuverenitással". 

Az egyezmény előkészítése a napokban kezdődik meg Mexikóban, mielőtt februárban sor kerülhetne végső szövegének elfogadására. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.