37 év után sikerült felébreszteni a legtávolabbi tárgy hajtóműveit

40 éve távolodik a Földtől a NASA Voyager 1 űrszondája, amely már jó ideje a bolygónktól legtávolabb lévő, ember alkotta tárgy. Az amerikai űrhivatalnak most sikerült még 2-3 évvel meghosszabbítania a kapcsolatot az űrszondával, mivel sikerült 37 év után bekapcsolnia annak póthajtóműveit.

Fotó: NASA

Ahhoz, hogy a Voyager kapcsolatban maradjon a Földdel, antennáival felénk kell fordulnia. Ehhez arra van szükség, hogy hajtóművei 10 milliszekundumig tartó kis „lövéseket” adjanak ki, ezzel elforgatva az űrszondát. Csak az a gond, hogy az ezért a mozgásért felelős hajtóművek 40 év után már nem működnek megbízhatóan.

Mivel a 20 milliárd kilométerre lévő Voyageren elég nehéz lenne szervízelni, a NASA úgy döntött, megpróbálják bekapcsolni azokat a póthajtóműveket, amik 37 éve nem voltak használatban. Mindenki hatalmas megkönnyebbülésére ezek a hajtóművek olyan simán pöccentek be, mintha vadonatújak lennének.

A november 28-i sikeres teszt nyomán a NASA úgy döntött, hogy januártól a Voyager 1-et teljesen átkapcsolják a póthajtóművekre, és így az űrszonda még néhány évig képes lesz kommunikálni útra indítóival. (Engadget)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.