37 év után sikerült felébreszteni a legtávolabbi tárgy hajtóműveit

40 éve távolodik a Földtől a NASA Voyager 1 űrszondája, amely már jó ideje a bolygónktól legtávolabb lévő, ember alkotta tárgy. Az amerikai űrhivatalnak most sikerült még 2-3 évvel meghosszabbítania a kapcsolatot az űrszondával, mivel sikerült 37 év után bekapcsolnia annak póthajtóműveit.

Fotó: NASA

Ahhoz, hogy a Voyager kapcsolatban maradjon a Földdel, antennáival felénk kell fordulnia. Ehhez arra van szükség, hogy hajtóművei 10 milliszekundumig tartó kis „lövéseket” adjanak ki, ezzel elforgatva az űrszondát. Csak az a gond, hogy az ezért a mozgásért felelős hajtóművek 40 év után már nem működnek megbízhatóan.

Mivel a 20 milliárd kilométerre lévő Voyageren elég nehéz lenne szervízelni, a NASA úgy döntött, megpróbálják bekapcsolni azokat a póthajtóműveket, amik 37 éve nem voltak használatban. Mindenki hatalmas megkönnyebbülésére ezek a hajtóművek olyan simán pöccentek be, mintha vadonatújak lennének.

A november 28-i sikeres teszt nyomán a NASA úgy döntött, hogy januártól a Voyager 1-et teljesen átkapcsolják a póthajtóművekre, és így az űrszonda még néhány évig képes lesz kommunikálni útra indítóival. (Engadget)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.