37 év után sikerült felébreszteni a legtávolabbi tárgy hajtóműveit

tudomány
2017 december 04., 08:16
comments 192

40 éve távolodik a Földtől a NASA Voyager 1 űrszondája, amely már jó ideje a bolygónktól legtávolabb lévő, ember alkotta tárgy. Az amerikai űrhivatalnak most sikerült még 2-3 évvel meghosszabbítania a kapcsolatot az űrszondával, mivel sikerült 37 év után bekapcsolnia annak póthajtóműveit.

photo_camera Fotó: NASA

Ahhoz, hogy a Voyager kapcsolatban maradjon a Földdel, antennáival felénk kell fordulnia. Ehhez arra van szükség, hogy hajtóművei 10 milliszekundumig tartó kis „lövéseket” adjanak ki, ezzel elforgatva az űrszondát. Csak az a gond, hogy az ezért a mozgásért felelős hajtóművek 40 év után már nem működnek megbízhatóan.

Mivel a 20 milliárd kilométerre lévő Voyageren elég nehéz lenne szervízelni, a NASA úgy döntött, megpróbálják bekapcsolni azokat a póthajtóműveket, amik 37 éve nem voltak használatban. Mindenki hatalmas megkönnyebbülésére ezek a hajtóművek olyan simán pöccentek be, mintha vadonatújak lennének.

A november 28-i sikeres teszt nyomán a NASA úgy döntött, hogy januártól a Voyager 1-et teljesen átkapcsolják a póthajtóművekre, és így az űrszonda még néhány évig képes lesz kommunikálni útra indítóival. (Engadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.