Több száz német pilóta megtagadta a menekültek visszaszállítását Afganisztánba

Németországban rengeteg pilóta bojkottálja a menekültek kitoloncolását - írja a Deutsche Welle. A német kormány a Baloldali Párt adatigénylésére közölte, hogy a német légitársaságok pilótáinak tiltakozása miatt 222 esetben hiúsult meg idén a menekültek kitoloncolása Afganisztánba. A pilóták ugyanis nem akartak részt venni a kitoloncolásokban.

Afganisztánt Németország bizonyos esetekben biztonságos származási országként kezeli, még úgy is, hogy az országban gyakori az erőszak. A 2017 januárja és szeptembere között történt visszautasítások nagy része (85 eset) a Lufthansától és a cég tulajdonában álló Eurowingstől érkezett. 40 esetben a Düsseldorfi reptér munkatársai tagadták meg a kitoloncolások végrehajtását, a legtöbb visszautasítás pedig az ország legnagyobb repülőterén, a frankfurti repülőtéren történt.

Az újság emlékeztet arra, hogy a kitoloncolások ellenére Németország az Európai Unióba érkező menekültek fő célpontja, 2017-ben több menedékkérelmet adtak be ott, mint minden más uniós tagországban együttvéve. Eközben a német menekültügyi hatóságok által elutasított menedékkérelmi döntések nagy része bíróság előtt végzi, a bíróság pedig minden negyedik esetben a menedékkérőnek ad igazat. (Deutsche Welle)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.