Extrém kommentelés: netezők dobták össze a pénzt és megvették a düledező francia álomkastélyt

külföld
2017 december 05., 07:59
photo_camera Fotó: GUILLAUME SOUVANT/AFP

Négy nap alatt tudott összeszedni félmillió eurót a La Mothe-Chandeniers-Poitevin nevű francia kastélyrom rajongóinak internetes csoportja, arra, hogy megvásárolja az igen festőien düledező romot. A közép-franciaországi, Loire-menti Trois-Moutiers település mellett található kastély helyén a XIII. század óta állt épület, a mostani maradványok XIX. századiak. A főleg drónról remekül fotózható, növényekkel telenőtt, romantikus rom összedőléssel fenyegetett, ezért léptek akcióba az internetezők, akik most tovább folytatják a gyűjtést, hogy összejöjjön egymillió euró, amiből a tulajdonszerzés összes járulékos költsége kifizethető, illetve finanszírozni tudnák a terep megtiszítását és látogathatóvá tételét.

Ha ez sikerül, a következő körben gyűjtenek majd a tényleges rekonstrukcióra. A mostani félmilliót 6500 internetező dobta össze egy francia crowd funding oldalon, a minimális belépő összeg 51 euró volt. A jó érzésen felül annyi jár nekik, hogy 2018-ban ők látogathatják meg elsőként a megnyitott helyet. Az adakozók 45 különböző országból származtak.

(via newsivoire.com)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.