Extrém kommentelés: netezők dobták össze a pénzt és megvették a düledező francia álomkastélyt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: GUILLAUME SOUVANT/AFP

Négy nap alatt tudott összeszedni félmillió eurót a La Mothe-Chandeniers-Poitevin nevű francia kastélyrom rajongóinak internetes csoportja, arra, hogy megvásárolja az igen festőien düledező romot. A közép-franciaországi, Loire-menti Trois-Moutiers település mellett található kastély helyén a XIII. század óta állt épület, a mostani maradványok XIX. századiak. A főleg drónról remekül fotózható, növényekkel telenőtt, romantikus rom összedőléssel fenyegetett, ezért léptek akcióba az internetezők, akik most tovább folytatják a gyűjtést, hogy összejöjjön egymillió euró, amiből a tulajdonszerzés összes járulékos költsége kifizethető, illetve finanszírozni tudnák a terep megtiszítását és látogathatóvá tételét.

Ha ez sikerül, a következő körben gyűjtenek majd a tényleges rekonstrukcióra. A mostani félmilliót 6500 internetező dobta össze egy francia crowd funding oldalon, a minimális belépő összeg 51 euró volt. A jó érzésen felül annyi jár nekik, hogy 2018-ban ők látogathatják meg elsőként a megnyitott helyet. Az adakozók 45 különböző országból származtak.

(via newsivoire.com)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.