Luxuslakásokat építhetenek a Matolcsy-alapítványok

gazdaság
2017 december 05., 07:53
comments 48

Tavaly szerezte meg 17 milliárd forintért a Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a volt Csavargyár területét a Váci úton. Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházását tervezik ide, olyan üzleti és pénzügyi negyed kialakítása a cél, ami a Brexit miatt Londonból menekülő cégeket csábítaná ide. 

photo_camera A volt csavargyár, közelben egy jachtkikötő, a Marina-part és a Duna Aréna Fotó: Google Maps

A kormány kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet, a XIII. kerület is készséges volt, amikor úgy módosította az építési szabályzatát, hogy lakások is épülhessenek a volt Csavargyár helyén. Nem véletlenül, a 24.hu írta meg, hogy az MNB-s alapítványok most először a lakásépítésbe is beszállnak. A 150 ezer négyzetméternyi iroda mellett 50 euer négyzétméteren üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, megújított közterek, parkok is lesznek majd. A lakások azon a részen lesznek, ami a Dunára, illetve egy jacht-klubra néz, kicsit arrébb ott vannak a Marina-parti luxuslakások.

Terveznek egy 90 méter magas toronyházat is, ehhez hozzájárult már a kerület, de a főváros még nem. Egy másik projekt részeként a közelben épülne egy 120 méteres toronyház is. Ez is megkapta a kerület jóváhagyását, itt is hiányzik még a főváros igenje. 

UPDATE: A 24.hu cikkének megjelenése utána az Optima közleményt adott ki, miszerint a megjelent hírekkel ellentétben a tervek között nem szerepel sem lakások, sem 90 méteres magasház építése. A projekt a fővárosi és az önkormányzati szabályozási környezetnek megfelelően előkészítési folyamatban van. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.