Nem az operátorok, hanem a szolnoki tűzoltók hibáztak a halállal végződő októberi tűz idején

baleset
2017 december 06., 16:07
comments 116

A szolnoki katasztrófavédelmi tevékenységirányító központ segélyhívást fogadó tűzoltói hibáztak, amikor nem küldtek fecskendős tűzoltóautót október 22-én egy egy ember halálát okozó szolnoki tűzeset helyszínére - mondták el a katasztrófavédelem elöljárói szerdai, a helyi rendőrséggel közösen tartott sajtótájékoztatójukon az MTI tudósítása szerint. 

A korábban elterjedt hírekkel ellentétben tehát nem a segélyhívó központ operátora mulasztott. 

A sajtótájékoztatón Hablicsek Nikoletta, az ORFK ügyeleti főosztályvezetője arról beszélt, hogy még ha az operátorok hibáztak is, felelőtlenség a lakosságot arra bíztatni, hogy ne a központi segélyhívó számokat (104, 105, 107, 112), hanem a helyi elérhetőségeket hívja, mint tette azt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete.

 A Miskolcon és Szombathelyen működtetett segélyhívó központok dolgozzák fel ezeket a hívásokat. A központi hívószámokon keresztül az operátorok egyszerre tudják riasztani a mentőket, rendőröket és tűzoltókat, ezzel időt nyerhetnek kritikus mentések és intézkedések idején. 

Csak 2017-ben mintegy 4,5 millió hívást fogadtak a központok, 47 panasz érkezett, közülük 18 bizonyult megalapozottnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.