Nem az operátorok, hanem a szolnoki tűzoltók hibáztak a halállal végződő októberi tűz idején

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A szolnoki katasztrófavédelmi tevékenységirányító központ segélyhívást fogadó tűzoltói hibáztak, amikor nem küldtek fecskendős tűzoltóautót október 22-én egy egy ember halálát okozó szolnoki tűzeset helyszínére - mondták el a katasztrófavédelem elöljárói szerdai, a helyi rendőrséggel közösen tartott sajtótájékoztatójukon az MTI tudósítása szerint. 

A korábban elterjedt hírekkel ellentétben tehát nem a segélyhívó központ operátora mulasztott. 

A sajtótájékoztatón Hablicsek Nikoletta, az ORFK ügyeleti főosztályvezetője arról beszélt, hogy még ha az operátorok hibáztak is, felelőtlenség a lakosságot arra bíztatni, hogy ne a központi segélyhívó számokat (104, 105, 107, 112), hanem a helyi elérhetőségeket hívja, mint tette azt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete.

 A Miskolcon és Szombathelyen működtetett segélyhívó központok dolgozzák fel ezeket a hívásokat. A központi hívószámokon keresztül az operátorok egyszerre tudják riasztani a mentőket, rendőröket és tűzoltókat, ezzel időt nyerhetnek kritikus mentések és intézkedések idején. 

Csak 2017-ben mintegy 4,5 millió hívást fogadtak a központok, 47 panasz érkezett, közülük 18 bizonyult megalapozottnak.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.