Tulajdonképpen gőzünk sincs, hogy hány magyar dolgozik külföldön, ezért a magyar munkaerőpiac is gyengébb lehet, mint hisszük

A Portfolio több részes cikksorozatot közöl a kivándorlásról, és a most megjelent részben azzal foglalkoznak, hogy mennyiben torzíthatja a magyar munkaerőpiaci statisztikákat a külföldi munkavállalás. A válasz pedig az, hogy

nagyon.

A Portfolio szerint a Központi Statisztikai Hivatal jelenleg kétféle módszerrel méri a foglalkoztatottságot: az egyik a munkaerő-felmérés, melynek keretében a kérdezőbiztosok negyedévente becsöngetnek nagyjából 30 ezer háztartásba, ahol kikérdezik az ott lakókat, hogy az elmúlt egy hétben végeztek-e munkát pénzért. Ezt egészíti ki az intézményi statisztika, ami a cégek bevallásán alapul.

A két adat között az utóbbi években egyre nagyobb volt az eltérés: a munkaerő-felmérés folyamatosan izmosodó foglalkoztatottságot mutatott, míg az intézményi statisztika csak jócskán lemaradva követte ezt.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a munkaerő-felmérésben hibásan szorozzák fel a megkérdezett háztartásokat, és így a 10 millió lakosra is rossz számot kapnak. Ha például mind a 30 ezer háztartásban ajtót nyitnak, és 12 ezerben azt mondják, hogy dolgoznak, akkor 10 millióra vetítve kijön a 4 millió munkavállaló.

A valóságban azonban nem mindenhol nyitnak ajtót a KSH kérdezőinek, és ha a maradék 18 ezer háztartásból mondjuk 1500-ban azért nem nyitnak ajtót, mert épp külföldön dolgoznak, akkor őket arányosítva le kellene vonni a 10 millió főből is, így az arányosítást már csak 9,5 millió lakosra lehetne elvégezni, ami meg rögtön 200 ezerrel kevesebb, azaz csak 3,8 millió dolgozót jelent.

Az anomália oka, hogy ezeknél a felméréseknél a KSH csak a legutóbbi népszámlálás korrigált adatait tudja felhasználni, viszont a kivándorlásról sajnos nincs a hivatalnak igazán megbízható adata.

Ezzel együtt, ha a KSH alulbecsli a külföldön dolgozók számát, akkor valószínűleg alulbecsüljük a külföldön dolgozók által hazautalt jövedelmeket is. Ez pedig azt jelenti, hogy az itthoni fogyasztás sem feltétlenül belső tényezők miatt növekedik, hanem azért, mert rengeteg pénz áramlik haza a külföldön dolgozóktól. (Portfolio)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.