Tulajdonképpen gőzünk sincs, hogy hány magyar dolgozik külföldön, ezért a magyar munkaerőpiac is gyengébb lehet, mint hisszük

A Portfolio több részes cikksorozatot közöl a kivándorlásról, és a most megjelent részben azzal foglalkoznak, hogy mennyiben torzíthatja a magyar munkaerőpiaci statisztikákat a külföldi munkavállalás. A válasz pedig az, hogy

nagyon.

A Portfolio szerint a Központi Statisztikai Hivatal jelenleg kétféle módszerrel méri a foglalkoztatottságot: az egyik a munkaerő-felmérés, melynek keretében a kérdezőbiztosok negyedévente becsöngetnek nagyjából 30 ezer háztartásba, ahol kikérdezik az ott lakókat, hogy az elmúlt egy hétben végeztek-e munkát pénzért. Ezt egészíti ki az intézményi statisztika, ami a cégek bevallásán alapul.

A két adat között az utóbbi években egyre nagyobb volt az eltérés: a munkaerő-felmérés folyamatosan izmosodó foglalkoztatottságot mutatott, míg az intézményi statisztika csak jócskán lemaradva követte ezt.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a munkaerő-felmérésben hibásan szorozzák fel a megkérdezett háztartásokat, és így a 10 millió lakosra is rossz számot kapnak. Ha például mind a 30 ezer háztartásban ajtót nyitnak, és 12 ezerben azt mondják, hogy dolgoznak, akkor 10 millióra vetítve kijön a 4 millió munkavállaló.

A valóságban azonban nem mindenhol nyitnak ajtót a KSH kérdezőinek, és ha a maradék 18 ezer háztartásból mondjuk 1500-ban azért nem nyitnak ajtót, mert épp külföldön dolgoznak, akkor őket arányosítva le kellene vonni a 10 millió főből is, így az arányosítást már csak 9,5 millió lakosra lehetne elvégezni, ami meg rögtön 200 ezerrel kevesebb, azaz csak 3,8 millió dolgozót jelent.

Az anomália oka, hogy ezeknél a felméréseknél a KSH csak a legutóbbi népszámlálás korrigált adatait tudja felhasználni, viszont a kivándorlásról sajnos nincs a hivatalnak igazán megbízható adata.

Ezzel együtt, ha a KSH alulbecsli a külföldön dolgozók számát, akkor valószínűleg alulbecsüljük a külföldön dolgozók által hazautalt jövedelmeket is. Ez pedig azt jelenti, hogy az itthoni fogyasztás sem feltétlenül belső tényezők miatt növekedik, hanem azért, mert rengeteg pénz áramlik haza a külföldön dolgozóktól. (Portfolio)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.