A kommunista titkosszolgálat két volt munkatársa egyszerre kap rovatot a kormány napilapjában

Média
2017 december 07., 14:08
comments 109

Büszkén jelentette be a Magyar Idők, hogy két új rovat is indul a kormányközeli napilapban: a Hírszerző szemével, illetve az Elhárító szemével. Ezeket Földi László, illetve Horváth József írja majd.

Földi László az egri főiskolai KISZ-vezetőség után nagyjából egyszerre lett MSZMP-s alapszervezeti titkár és a belügyminisztérium hírszerzése, a III/I-es főcsoportfőnökség munkatársa. A kommunista hírszerző karrierje a rendszerváltás után töretlenül haladt előre, a kilencvenes években a műveleti igazgatóságig jutott, míg 1996-ben végképp össze nem különbözött az MSZP-SZDSZ-kormánnyal az úgynevezett Nyírfa-ügyben. 

A kormány akkor azzal vádolta, hogy belföldön, magyar - baloldali - politikusokat figyelt meg törvénytelenül. 

Emiatt kirúgták és be is perelték, de a bíróság végül felmentette a vádak alól. Ezután bekerült a Fidesz legbelső köreibe, akik multimilliomost csináltak belőle a Defend kft nevű cégének felpumpálásával. Földi nemrég még Tarlós István főpolgármester tanácsadója volt, de amikor az évek során egyre szélsőségesebb megnyilvánulásairól ismert ex-hírszerző arról beszélt a tévében, hogy a menekülteket segítő civilek háborús bűnösök, akiket szabadon lehetne likvidálni, Tarlós kirúgta.

Horváth Józsefet a rendszerváltás 1989-ben a BM III/III-4-b. alosztály beosztottjaként érte. Alhadnagy volt, feladata  a szektásnak minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása. A rendszerváltás után egy időre otthagyta a titkosszolgálatokat, hogy az első Fidesz-kormány idején Kövér László titkosszolgálati miniszter és államtitkára, későbbi utódja, Demeter Ervin szakértője legyen. 

Ezek után a Fidesz-kormány kinevezte az NBH főigazgató-helyettesének, ahol a 2002-es kormányváltásig dolgozott. Miután másodszor is visszatért a civil életbe, egy szintén volt titkosszolga társával megalapította az UD Zrt-t. Az UD-t az akkori szocialista vezetésű kormány azzal vádolta meg, hogy Fidesz-közeli árnyék-titkosszolgálatot működtetett. Ezt nem tudták bebizonyítani, az UD Zrt 1,8 milliárd forintos kártérítésért perelt, az ügy peren kívüli egyezséggel ért véget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.