Egy hatalmas Gömböc-szobor lesz a Corvin-sétányon, nem messze Bud Spencer szobrától

Budapest
2017 december 07., 16:16
comments 101

A világ legnagyobb és első kültéri Gömböc-formájú szobrát állítják fel december közepén a Corvin Sétányon, ahol a 4,5 méter magas, több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült Corvin Gömböc a magyar leleményességnek állít emléket –írja az MTI.

A józsefvárosi Gömböc-szobor látványterve
photo_camera A józsefvárosi Gömböc-szobor látványterve Fotó: Futureal / Flickr

„A rozsdamentes gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás a Gömböc formájában egy olyan testet jelenít meg, amelynek megalkotása komoly kutatómunka és matematikai zsenialitás eredménye” – közölte a Futureal kommunikációs ügynökség.

A környéken található a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai kara, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete és az ország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési laboratóriumával rendelkező Nokia Skypark is, illetve nincs messze a friss Bud Spencer-szobor. A Corvin Gömböcöt a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette. Az eddigi legnagyobb, 2,5 méter magas gömböc-szobrot a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában állt.

Mi az a gömböc?

A gömböcöt két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME oktatói találták fel, bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, miszerint van olyan homogén, konvex test, aminek 4-nél kevesebb egyensúlyi pontja van.

A gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, aminek 1 stabil és 1 instabil, vagyis összesen 2 egyensúlyi pontja van. A gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A kutatásból származó matematikai modellel egy kavics egyensúlyainak száma és helyzete alapján meghatározható annak eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át. A Pennsylvaniai Egyetemen működő drónkutatási központ piko drónjainak formáját is a gömböc ihlette. Mára több ezer különféle gömböc van több mint 50 országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.