Steiner Kristóf írta meg az eddigi legérdekesebb magyar elemzést a Jeruzsálem-Trump-Izrael témakörben

POLITIKA
2017 december 07., 16:01
comments 244

Popsztár, sportoló, modell, színész vagy tévés műsorvezető fejti meg meg a világpolitikát? Normális esetben garantált a móka. Ezért is annyira meglepő, hogy a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő Trump elnök váratlan húzásáról Steiner ex-ViVA Tv Kristóf fb-oldalán olvastam az eddigi legjobb írást magyar nyelven. Nem a szövegminőség miatt ez a legjobb - eléggé terjengős, nehezen indul és néhol túlteng benne a pátosz-, hanem a személyessége miatt.

Nem mintha Steiner bármi megdöbbentő következtetésre jutna, csak éppen ügyesen és átélhetően vegyíti a személyes nézőpontot és tapasztalatokat - a tévés műsorvezető tíz éve él Izraelben - és a szoftos nagypolitikai elemzést. Mindezt úgy, hogy egy pillanatig sem állítja, hogy valami hú de nagy megfejtés lenne a kezében, hanem a személyes benyomásaiból kibontva mutatja meg a lépés azonnali és várható hatásait, és próbálja értelmezni azt.

A legérdekesebb az a rész, ahol arról beszél, milyen ijesztő irányba halad az izraeli társadalom a Trump-Jeruzsálem-ügytől függetlenül is, és hogy ezt hogyan befolyásolhatja a főváros körüli feszkózás:

Donald Trump sosem töltött annyi időt Izraelben, hogy átlássa, milyen érzékeny a helyzet. Sosem láthatta át, amit én közel tíz év alatt könnyedén: Izrael társadalma óriási változás előtt áll, mert bár Tel Aviv továbbra is egy buborék, amely alatt szabadgondolkodók, művészek, világmegváltók igyekszenek elfelejteni, mi történik a buborékon kívül, a valóságban az ország miniszterelnöke ellen több eljárás folyik, német tengeralattjárók korrupció-gyanús beszerzésétől pitiáner "köz-pezsgő és köz-szivar" lopásig. A valóságban egy-egy mélyen vallásos zsidó vagy muzulmán család világra hoz nyolc gyereket, akiket koránt sem széleslátókörűségre nevel a közegük, ellenben a "felvilágosult" családok egy-egy gyerkőcöt vállalnak, ismerve a felelősségüket. Donald Trumpnak halvány lila gőze sincs róla, hogy ha mindez ebben az iramban zajlik, legkésőbb 25 év múlva Izrael "zsidó Irán" lesz, ahol egyenesen törvénybe ütközik nem betartani vallási szabályokat és társadalmi konvenciókat.

Ezután kapunk egy igen plasztikus hasonlatot

Jeruzsálemet ma kikiáltani Izrael fővárosának olyan, mintha két kanos macskát figyelnénk, akik egymással szemben üvöltve-nyervogva fitogtatják az erejüket, és mereven farkasszemet néznek, majd ahelyett, hogy egyszerűen egy sussal elkergetnénk őket, véget vetve a vitának, közéjük tennénk egy tál szaftos macskakaját - legyen mégvalami, amin megölhetik egymást.

és egy minimum megfontolandó tippet arról, hogy mi motiválhatta Trump elnököt a majdnem mindenkit meglepő húzásra:

Trump nem filantróp elveket követve döntött - azért jelölte ki Jeruzsálemet fővárosként, mert számára az egyetlen szempont, hogy megfeleljen a bigott keresztény konzervatív szavazótárborának, akik számára Jeruzsálem fontos zarándokhely, és akik közül sokan pont olyan elvakult "migráncs ellenesek", mint a mi Viktorunk és hívei. A "Trump ad egy taslit a palesztinoknak" kép tökéletesen illik az elnök CV-jébe, ráadásul ismét remek "az én farkam nagyobb" játékra ad lehetőséget az Európai Parlamenttel és Törökországgal szemben.

Sőt Steiner még arról is érdekesen értekezik, hogy mi történhet ezután:

(...) a világban eleve jelenlévő és egyre csak fokozdó Izrael-ellenes "vibe" erősödik, és erősödik. Azt, hogy mi itt Tel Avivban azon agyalunk, vajon hány napunk van még, mielőtt a sértett palesztinok átlőnek pár tucat rakétát Gázából, amire az Izraeli kormány a "nem huzogatjuk az oroszlán bajszát" elvét követve leszőnyegbombázza Gázát.
Mi lesz majd akkor? Az Egyesült Államok segélyeket küld majd a gázai sebesülteknek, majd harcigépeket és katonákat küld Izraelnek - hogy a világ elhigyje, "ő csak jót akar", mindkét oldalnak. Ám a rideg valóság az, hogy a dominó-sor csak teszi a dolgát azok után, hogy valaki elindította. Ehhez pedig lesz egy-két szava a Hezbollah-nak, az ISIS-nak, Szíriának, Jordániának, Libanonnak, talán Iránnak is. Minket ismét vijjogó légiriadó ébreszt majd fel az ágyunkból, gázai gyerekek véres holttesteit ismét maguk elé tartják majd a terroristák, akik óvodák pincéiben, iskolák mellett lőnek rakétákat Izrelre, ismét összecsapnak majd a "jogunk van megvédeni magunkat" és a "de mégis milyen áron, és ki védi meg őket odaát?" elvek.

Hasoníltsuk ezt össze mondjuk Heisler András Mazsihisz-elnök és Frőlich Róbert főrabbi tegnap kiadott közös közleményének életidegen, bizarr naivitásával:

"reménykedünk benne, hogy Jeruzsálem minden közösség számára a vallási béke fővárosává válik".

Mi más történhetne Trump húzása után, mint a vallási béke kitörése.

Steiner teljes bejegyzése itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.