Ki szeretne venni egy teljes német falut? Épp árulnak egyet

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Egy teljes falut kínálnak eladásra a németországi Brandenburg tartomány déli részén. A szombatra tervezett árverésre már több mint 40 igénylő jelentkezett, a minimális licit 125 ezer euró (39 millió forint) - közölte Matthias Knake, a berlini Karhausen aukciósház vezetője. 

Az Elba-Elster járásban lévő Alwine település több, részben felújításra szoruló lakóháza, illetve fészere vásárolható meg. A mintegy 16 ezer négyzetméteres területen 15-20 bérlő él.

Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A második világháború idején a Hitlerjugend Alwine környékén gyakorlatozott, és hadifoglyokat is tartottak itt fogva. Németország 1990-es újraegyesítéséig a település egy közeli szénbrikettgyárhoz tartozott, a lakók közül sokan ott dolgoztak. A fordulatot követően a gyár bezárt, sokan - elsősorban a fiatalok - elköltöztek. 2000-ben egy testvérpár vásárolta meg Alwinét egy márka jelképes összegért, ez azonban nem állította meg a széthullást. A testvérpár egyik tagja meghalt, ezért adják el a területet. Hogy az árverés után mi lesz az ott élő idősekkel, egyelőre nem tudni. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.