Lemondott a sorozattapperoló demokrata szenátor

külföld
2017 december 08., 07:58
Al Franken, a zaklatással vádolt demokrata szenátor 2017. december 7-én, lemondása előtt a nejével a szenátus épületében.
photo_camera Al Franken, a zaklatással vádolt demokrata szenátor 2017. december 7-én, lemondása előtt a nejével a szenátus épületében. Fotó: MARK WILSON/AFP

Csütörtök délben a szenátus üléstermének pódiumán jelentette be lemondását Al Franken, Minnesota állam komikusból lett demokrata szenátora. Frankent, aki a Saturday Nigh Live című varietéműsorban lett világsztár, mostanra már hét nő vádolta meg azzal, hogy kéretlenül fogdosta őket.

Franken kivárt a döntéssel, először a szenátus etikai bizottságára bízta a sorsát. Ez viszonylag kockázatmentes ötlet volt, a szenátus etikai bizottsága híresen összezár a szenátorok védelmében. Franken végül azért kényszerült megváltoztatni a döntését, és magától lemondani posztjáról, mert már párttársai kezdték ezt követelni.

Franken távozása amúgy komoly érvágás a demokratáknak. A szenátusban 52 republikánus mellett csak 46 demokrata és két, a demokratákkal szavazó független szenátor ül, vagyis egy hely elvesztése is jelentősen megnehezíti a dolgukat. Pláne úgy, hogy közben a Republikánus Párt vezetése és Donald Trump elnök a héten teljes mellszélességgel beállt alabamai szenátorjelöltjük, Roy Moore mögé. Moore-t, akinek még enélkül a támogatás nélkül is jó esélye volt a győzelemre, több nő is azzal vádolja, hogy még 18 éves koruk előtt zaklatta őket az egykori alabamai ügyész. Egyik áldozata, Leigh Corfman még csak 14 éves volt, amikor állítása szerint az akkor már harminc évesnél is idősebb Moore fogdosta. Ez pedig a korabeli alabamai törvények szerint bűncselekménynek számított. (Via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.