Na de kik azok a templomosok?

hirdetés
2017 december 08., 11:07
comments 19
ad

Remek élmény elmerülni a Gyűrűk ura-filmekben és a Trónok harcába is bele lehet feledkezni rendesen, de bármennyire is szimpatikus a sok-sok kardozás, a fotelben elterpeszkedve nehéz félretenni az enyhe kényelmetlenség érzetét: ez most itt elég haszontalan időpocsékolás tulajdonképpen. Valaki más álmát nézzük, amikor ezekben a középkorias fantasy-világokban járunk. Jó szórakozás, de nem sok mindent tanulhatunk belőlük.

No de bezzeg ha lenne egy olyan sorozat, amiben kardozásból sincs hiány, ugyanakkor kapnánk valódi történelmet is! Érdekes infókat az érdekes kalandok mellé, melyek segítenek megvilágítani mindenféle összefüggéseket, amik valahogy nem jöttek át a töriórákon! Betekinthetnénk abba, mit jelentett a kereszténység kilenc évszázaddal ezelőtt, és látnánk egy kis hátteret a Gyalog Galopphoz, hogy mi is van amögött, amikor valaki azt válaszolja a kérdésre, hogy mit keresel: Én biz' a szent kelyhet! És tá-dááám, most lesz egy ilyen sorozat, az első évadban tíz résszel, az HBO-n:

A templomosok története a XII. század elején kezdődött, keresztes lovagok egy csoportja alapította a harcos szerzetesrendet a Szentföldön. Az alapítók eredetileg a keresztény zarándokok védelmére szövetkeztek, de később a legváltozatosabb szolgálatokat tették az egyháznak. Több mint száz éven át a templomosok őrizték a Torinói leplet és számos egyéb ereklyét, szent iratot, értékes kegytárgyakat, fontos dokumentumokat.

Befolyásuk és vagyonuk a XIII. század második feléig folyvást növekedett, főként angol, német, spanyol, francia területeken, de máshol is (erről bővebben később). A templomosok csak a pápát ismerték el parancsolójuknak, amit nem néztek jó szemmel az uralkodók, egyre kevésbé tűrték ezt az állam-az-államban állapotot. Egy tizenharmadikai pénteken aztán a francia király véget is vetett az egésznek..

Szép Fülöp 1307. október 13-án egy éjszaka alatt elfogatta a szerzetesrend francia földön tartózkodó tagjait és lefoglalta a rend vagyonát. A legkülönbözőbb vádakkal fogta perbe a templomosokat, míg végül a nyomás hatására V. Kelemen pápa 1312-ben feloszlatta a rendet. A templomosok utolsó nagymesterét Párizsban elevenen megégették, már csak a miheztartás végett is, ha netán később valakinek eszébe jutna újból megszervezni ezt az államoktól független, csak az egyháznak szolgáló szervezetet.

Azért hat-hét évszázad elég volt ahhoz, hogy páran újra próbálkozzanak. Egy 1979-ben alapított, a sienai püspök által 1990-ben jóváhagyott regulájú csoport, a Militia Templi a katolikus egyház által is elfogadottan, teljes joggal nevezheti magát templomosnak. Egy 1945-ben alapított portugál szervezet pedig folytatólagosan a templomosok utódjának tartja magát.

A templomosok Magyarországon is igen aktívak voltak, a rend felszámolásáig tizennégy rendházuk jött létre, elsősorban a déli, mai horvát területeken. 1222 után az Aranybulla egy példányára is ők vigyáztak, 1241-ben pedig a harcos szerzetesek részt vettek a muhi csatában, ahol olyannyira komolyan vették a kereszténység védelmét a mongolokkal szemben, hogy mindannyian oda is vesztek, nagymesterükkel együtt.

Vajon az HBO sorozatában megjelenik majd a magyar szál? December 7-én az HBO Go-n és december 8-án az HBO tévécsatornáján kezdhetünk figyelni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.