Több mint száz fegyvert találtak a rendőrök a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjainál

bűnügy
2017 december 08., 09:21

Két fontos dolog is történt pénteken a bőnyi rendőrgyilkosság és a szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonallal szembeni nyomozás ügyében.

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ügyében lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő főosztályának vezetője pénteken Budapesten.

Opauszki András a sajtótájékoztatón elmondta: a hungarista szervezet elleni nyomozás során 17 embert gyanúsítottak meg, és közösség tagja elleni erőszak előkészülete, illetve lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt javasolnak vádemelést az ügyészségnek.

A nyomozás alatt mintegy ötven helyszínen tartottak házkutatást, bűnügyi szemlét, találtak több mint száz fegyvert - köztük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat - több mint 18 ezer lőszert, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport - ismertette.

A fegyverek közül néhányat a sajtótájékoztatón meg is mutattak:

photo_camera Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A lefoglalt fegyverek között volt 17 db maroklőfegyver, öt db golyós lőfegyver, egy db sörétes puska, 18 db gépkarabély, két db hadipuska, két db gépágyú, hat db kézigránát, egy db füstgránát, hét db aknavető gránát, továbbá egy db RPG gránátvető. A fegyverek többsége földbe ásott hordókból, zsákokból, illetőleg fegyverek és lőszerek tárolására speciálisan kialakított PVC csövekből kerültek elő.

A házkutatásokról a rendőrség videófelvételt is közzé tett:

link Forrás
link Forrás

A tavaly októberi bőnyi rendőrgyilkosság egy MNA-val összefüggő házkutatás során történt.

A rendőrgyilkosság ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség szintén pénteken jelentette be, hogy élet és közbiztonság elleni bűncselekmények miatt vádat emeltek a Győri Törvényszéken. Győrkös Istvánt (aki egyébként a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője volt) hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés bűntettével, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint 2016. október 26-án reggel három rendőr házkutatást akart tartani Győrkösnél, aki a bőnyi házába jogszerűen belépők egyikére, Pálvölgyi Péter rendőr alezredesre egy engedély nélkül megszerzett, éles lőszerrel töltött gépkarabéllyal rövid sorozatot adott le. A lövedékek egyike a fején eltalálta a rendőrt, aki a helyszínen életét vesztette. A lövéseket követően a másik két rendőr a vádlottra több lövést adott le, amelyek közül egy a testén eltalált. A férfit a Terrorelhárítási Központ helyszínre kiérkezett tagjai fogták el - írták.

Az elfogást követő helyszíni szemle során engedély nélkül megszerzett lőfegyvereket és lőszereket találtak. Győrkös - aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van - beszámítási képességében nem korlátozott. A cselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető - tette hozzá az ügyészség. (MTI, Police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.