Történelmi alkut kötött Nagy-Britannia és az EU

Több 444 videó?
Szeretném
Theresa May (balra) és Jean-Claude Juncker 2017. december 8-án, a megállapodás bejelentése után.Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Ugyan hétfő volt a határidő, de végül öt napos késéssel sikerült tető alá hozni az első fontos megállapodást az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyáról, így a Brexit-tárgyalások tovább léphetnek az ún. második szakaszba.

A megállapodás különleges jogokat biztosít Észak-Írország négymillió lakójának. A britek kilépésével ugyanis Észak-Írország és Írország között újra határt kellett volna húzni, ami történelmileg nem lett volna a legszerencsésebb. Észak-Írország különleges státusa miatt részben Írország joghatósága alá is tartozik.

Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este óta tárgyaltak hajnalba nyúlóan, mire végül sikerült megállapodniuk Észak-Írország különleges státusáról. A megállapodás értelmében az észak-ír válságot - amit a britek szerényen csak "bajoknak" neveztek, valójában viszont egy alacsony intenzitású polgárháború zajlott évtizedeken át az országban - lezáró Nagypénteki Egyezményben foglaltaknak megfelelően a jövőben se lesz igazi határ Észak-Írország és Írország között. May szerint ennek érdekében mindkét félnek kompromisszumokat kellett kötnie.

Ennek ellenére is úgy tűnik, hogy végül minden érintett elégedett, a határok visszaállításának elmaradását még az unionisták is üdvözölték.

A kérdés rendezése elengedhetetlenül fontos volt ahhoz, hogy elkezdődhessenek a brit kilépésről szóló tényleges tárgyalások. (Via BBC, Financial Times)