Sírva nézték a környezetvédők az éhségtől támolygó jegesmedvét

2017 december 9., szombat 7:59
285

A kanadai Baffin-szigeten, az északi sarkkörnél filmeztek le egy jegesmedvét, ahogy szemmel láthatóan elgyengülve, lesoványodva táplálékot keres. Az állat feltúrja az inuit halászok kukáit is, de nem sok eredménnyel. 

Paul Nicklen fotográfus, a Sea Legacy nevű környezetvédő csoport tagja és a videó készítője azt mondta, hogy a jegesmedve nem volt öreg, de valószínűleg néhány órával a találkozásuk után elpusztult. „Így néz ki az éhezés. Az izmok elsorvadnak. Nincs energia. Lassú és fájdalmas halál ez.”

Amikor a környezetvédő csoport tagjai megnézték a videót, mindenki a könnyeivel küszködött. A nyár végi felvételt azért tették közzé, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, amelyeket a jegesmedvék sem kerülhetnek el. Sőt, az International Union for the Conservation of Nature két évvel ezelőtti tanulmánya szerint ez a legnagyobb veszély, amely a 26 ezer egyedet számláló populációra leselkedik. A kutatók szerint a számuk 2050-re harmadával csökkenhet.

A tömeges pusztulás oka, hogy a klímaváltozás miatt tavasszal hamarabb olvad ki és ősszel később fagy vissza a tenger. Márpedig a jégtáblák alapvető fontosságúak a jegesmedvék vadászatához, pihenéséhez és párosodásához. Szatellitfelvételek szerint a jegesmedvék által lakott területeken évtizedenként 7-19 nappal csökken a jeges időszak hossza 1979 óta. (Via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt