57 év után ítélték el a szépségkirálynőt meggyilkoló texasi papot

bűnügy
2017 december 10., 08:32
comments 69

Életfogytiglani büntetést szabott ki egy texasi esküdtszék a 85 éves John Bernard Feitre. A lelkipásztor 1960-ban, 57 évvel ezelőtt gyilkolta meg gyülekezete egyik tagját, az akkor 25 éves Irene Garzát. Garza tanítónő és szépségkirálynő volt. A vád szerint Feit, mielőtt megfojtotta volna, eszméletlenre verte áldozatát, majd meg is erőszakolta az öntudatlan nőt.

Az ügyészek eredetileg 57 év börtönbüntetés kiszabását kérték. Ez szimbolikus gesztus volt, minden évért, amit a gyilkosság óta szabadon töltött, egy év börtön kiszabását kérték a vádlottra. Az eljáró ügyész, Michael Garza, aki csak névrokona az áldozatnak, azt kérte az esküdtektől, hogy ítélethozatalkor ne a 85 éves, törékeny és gyenge Feitre gondoljanak, hanem képzeljék el a 28 éves, életerős fiatalembert, aki végzett a nővel.

Feit, aki a gyilkosság idején a Szent Szív katolikus gyülekezet papja volt,  már a nyomozás elején gyanúba keveredett, de tagadta, hogy megölte volna a nőt. Az évek során csak gyűltek ellene a bizonyítékok, például két paptársa is rá vallott. Az egyikük még azt is állította, hogy a Garza eltűnése után karmolásnyomokat látott Feiten. Garza pár nappal a gyilkosság után előkerült holtteste mellett pedig megtalálták Feit diavetítőjét is.

Ráadásul Feitet egy másik támadás ügyében is meggyanúsították, pár héttel Garza megölése előtt egy szomszédos város templomában támadott rá egy fiatal nőre. Feit azt a vádat nem tagadta, 500 dollárra bírságolták az ügyben.

A tárgyaláson a vád azt is bemutatta, hogy a Szent Szív választott tisztségviselői is Feitre gyanakodtak, de nem akarták kivizsgálni az esetet, mert az rossz fényt vetett volna a gyülekezetre. Feitet egy zűrös papokat kezelő vagy inkább rejtegető "rehabilitációs központba" küldték Új-Mexikóba. Feit később felügyelő lett a központban, így ő dönthette el, hogy a beutaltak alkalmasak-e már a közösség szolgálatára. Így például ő döntött úgy, hogy a híres gyerekmolesztáló pap, James Porter tovább szolgálhat. Porter száznál is több gyereket molesztált letartóztatásáig. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.