Arab szövetségesei szerint az USA kizárta magát az izraeli-palesztin békefolyamatból

külföld
2017 december 10., 05:02
comments 55
Az Arab Liga vasárnap hajnalba nyúló tanácskozáson ítélte el az Egyesült Államokat.
photo_camera Az Arab Liga vasárnap hajnalba nyúló tanácskozáson ítélte el az Egyesült Államokat. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

"Erőszakba és káoszba" taszíthatja a Közel-Keletet Donald Trump döntése Jeruzsálem amerikai elismeréséről, nyilatkozták arab tisztviselők az Arab Liga külügyminiszteri értekezlete után. A magyar idő szerint vasárnap hajnalba nyúló tanácskozáson a 22 ország közös nyilatkozatot fogadott el, vagyis az Egyesült Államok arab szövetségesei, így Szaúd-Arábia, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek is megszavazták azt, hogy a Liga az ENSZ BT-hez forduljon az ügyben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa amúgy pénteken már rendkívüli ülésen tárgyalt Jeruzsálem amerikai elismeréséről. Az Egyesült Államok magára maradt a 15 tagú tanácsban, a másik 14 ország egységesen elítélte az amerikai döntést.

Az Arab Liga magyar idő szerint vasárnap hajnali kettőkor elfogadott határozata alapján az Egyesült Államok "visszalépett attól, hogy szponzora vagy brókere legyen egy békemegállapodásnak", Trump döntése "elmélyítette a feszültséget, aggályokat kelt és azzal fenyeget, hogy a térség még inkább erőszakba és káoszba süllyed". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.