"Mostantól ez lesz", mondta az erdőtüzekről Kalifornia kormányzója

külföld
2017 december 10., 05:44
comments 77
Tűzoltók tartják szemmel a Thomas névre keresztelt, legnagyobb kiterjedésű bozóttüzet Ojai határában. A tűz már egy Chicago nagyságú területet pusztított el.
photo_camera Tűzoltók tartják szemmel a Thomas névre keresztelt, legnagyobb kiterjedésű bozóttüzet Ojai határában. A tűz már egy Chicago nagyságú területet pusztított el. Fotó: MARK RALSTON/AFP

Egyszerre hat, nagy kiterjedésű erdőtűz tombol napok óta Dél-Kaliforniában. A hatalmas tüzek terjedését a rendkívüli időjárási körülmények is segítik. A tüzek terjedését az állam belső, sivatagos területei felől fújú Santa Ana szél táplálja, és segíti még az is, hogy a nyári csapadékhiány miatt jelentős területek vannak kiszáradva.

Jerry Brown, az állam kormányzója szerint a most még rendkívülinek számító időjárási körülmények hamarosan normálisnak számíthatnak majd a klímaváltozás miatt, vagyis szerinte az állam lakóinak a jövőben fel kell készülniük az ilyen pusztító tüzekre. "Szembesülnünk kell az új valósággal" - nyilatkozta, miután felmérte a Los Angelestől északra fekvő Ventura megyében keletkezett károkat. Ebben a megyében hétfő óta több ezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

Brown szerint a klímaváltozás miatt rendszeressé válhatnak ezek az emberéletek fenyegető, több milliárd dolláros károkat okozó tüzek. "Több tudós szerint a klímaváltozás miatt Dél-Kalifornia szó szerint eléghet" - mondta a demokrata Brown, aki már korábban is bírálta Trumpot, amiért visszavett a klímaváltozás hatásai elleni védekezésből, és kilépett a párizsi klímaegyezményből.

Kaliforniában a napok óta tomboló erdőtüzek miatt eddig kétszázezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A tüzeknek továbbgyűrűző gazdasági hatásai is lehetnek, például Kaliforniai ültetvények fedezik az amerikaiak avokádószükségletének kilencven százalékát, ezek az ültetvények pedig most javarészt elpusztultak. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.