"Sosem állítottuk, hogy a film jogai a miénk lennének" - fordult nyílt levélben a Filmalaphoz a Macskafogó felújítója

FILM
2017 december 10., 11:15
comments 97

A Magyar Nemzeti Filmalap szombaton felmondta a szerződést a Macskafogó egyetlen megmaradt eredeti kópiájának digitális felújításán dolgozó Post Office Films Kft.-vel. Arra hivatkoztak, hogy a cég nem teljesítette vállalásait, nem egyeztetett velük arról, hogy adományokat gyűjtene a munka finanszírozására, ráadásul azt a látszatot keltik, mintha bármilyen joggal rendelkeznének a Macskafogó bemutatásával, felhasználásával kapcsolatban.

Jancsó Dávid, a Post Office Films tulajdonosa ezután úgy érezte, nyílt levélben érdemes tisztázni azt, amit a Filmalap közleményében hamis állításnak vagy pontatlanságnak érez. Jancsó levelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Nyílt levél Magyar Nemzeti Filmalapnak

Tisztelt Magyar Nemzeti Filmalap, kedves olvasó!

Először is engedd meg, hogy elmondjam, mennyire örülök, hogy a Magyarország egyik legnagyszerűbb rajzfilmjét, a Macskafogó-t a rajongókkal és veletek közösen meg tudjuk menteni. Nagyon örülünk, hogy a tegnapi bejelentésetek alapján az eddig rajongásból végzett munkát átveszítek és befejezitek. Nekünk, akik két évvel ezelőtt szabad időnkből, lelkesedésből elkezdtünk dolgozni a Macskafogón, az első pillanattól kezdve ez volt a célunk. Azt szerettük volna, ha a mai gyerekek is Grabowski-n nőnek fel és az olyan szállóigék, mint pl az “Én vezettem? Azt mondd meg én vezettem?!” vagy a “Mehetünk vissza a balettba ugrálni!” nekik is pontosan ugyanazt jelenti, mint a mi generációnknak. Komolyan mondom, ennél jobb dolog, minthogy vállaljátok a rajzfilm felújításának befejezését nem történhetett volna a Macsakafogóval. Köszönet ezért és azért is, hogy eddig dolgozhattunk a felújításon!

Hatalmas köszönet továbbá a rajongóknak a rengeteg kedves üzenetért, megosztásért és nem utolsó sorban támogatásért! Nektek köszönhetően lehetett ilyen egér feletti gyorsasággal - 2 nap alatt - elérni közös célunkat!

Egyúttal szeretném megerősíteni, hogy a gyűjtés megy tovább, hiszen a film felújítása mellett az akcióval szeretnénk méltó emléket állítani a Macskafogónak és biztosítani a közösség és a karaktereinek jövőjét. Ennek a részeként készítettünk interjúkat az egykori alkotókkal, amiért elképesztően hálásak vagyunk a sorsnak, mert így utolsóként nekünk volt lehetőségünk interjút készíteni Nepp Józseffel váratlan halála előtt. Örülünk, hogy az ő gondolatait is meg tudtuk menteni a magyar filmtörténet és a Macskafogó rajongók számára. Ezeket a felvételeket természetesen örömmel átadjuk nektek, hogy fel tudjátok használni egy esetleges DVD vagy Blu-Ray kiadáshoz. Ugyanezért, a Macskafogó kultusz ébren tartása miatt vettünk fel rendezői kommentárt Ternovszky Bélával és Nepp Józseffel, tervezünk kiállításokat vagy éppen Macskafogó figurák gyártását. Ez a munka megy tovább és ahogy eddig, úgy ezután is számítunk a rátok ebben. A Macskafogo.hu oldal az eddig és az ezután beérkező támogatásotokat - mivel így már nem kell a rajzfilm felújítási munkálatainak befejezésére fordítani - a további ugyan csak a Macskafogó számára fontos célokat fogja belőle finanszírozni. Mint például, a már említett interjúk és rendezői kommentár utómunkájára és bemutatására, az alkotók támogatására, további Macskafogós relikviák felkutatására és megörzésére valamint a rajzfilm utóéletének további gondozására.

A nyilvánosságban tett megszólalásátokkal kapcsolatban szeretnék egy-két dolgot tisztázni. Először is sosem állítottuk, hogy a film jogai a miénk lenne. Jancsó Miklós gyerekeként elhiheted, hogy pontosan tudom, mi a különbség egy film jogai és az alkotói jogok között. Ezért is csak egy díszbemutatóról beszéltünk, amelyet veletek szóban le is egyeztettünk. Ahogyan tavaly is a rajongók és a saját pénzünkből fizettük ki a film vetítésének jogdíját a Macskafogó 30-ik születésnapjára rendezett megemlékezésen.

A késedelmes teljesítéssel kapcsolatban is fontos leszögezni, hogy 10 napja kaptuk meg a film eredeti mágnes hangját digitalizálva. Óriási szerencse, hogy az utolsó pillanatban ezt is sikerült megtalálni, így filmnek akár 5.1-es hangot is lehet majd keverni. Azonban azt nyilván mindenki érti, hogy 10 nap alatt - különösen egy ilyen szerelem projekt esetében - nem lehet végezni egy egész estés rajzfilm hangjának minőségi felújításával.

A Post Office Films Kft csak egy az eddigi munkában részt vevő cégek és magánemberek közül, azonban a cég jó híre miatt szeretném tisztázni, hogy - éppen a fent említettek miatt - nem volt és nem is lehetett “nem teljesítés” a cég részéről, csupán sok száz óra lelkesedésből végzett munka, amelynek eredményét boldogan és a felújított film bemutatását izgatottan várva adunk át nektek.

Barátsággal,
Jancsó Dávid

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.