1 millió aláírás kell, és rávehetjük az EU-t hogy jobban menjen rá a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmére

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) csatlakozik a Minority SafePack aláírásgyűjtéséhez. Ez egy EU-s polgári kezdeményezés, aminek célja, hogy az Európai Unió tegyen többet a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

Ahhoz, hogy az EU szervei kötelezően foglalkozzanak a kérdéssel, és ezzel akár az unióhoz épp közeledő Ukrajnára is hassanak a magyar kormány által sokat kritizált és a kárpátaljai magyar oktatást veszélyeztető ukrán oktatási törvény körüli vitákban, hét EU-tagállamból kell összeszedni 1 millió aláírást. A határidő 2018. március 4.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek vasárnap azt mondta, hogy a HÖOK külhoni programja keretében folyamatosan lépéseket tesz a határon túli magyar közösségekért. Most úgy gondolják, azzal tudják leginkább segíteni a határon túl élő magyar közösségeket, ha az anyaországban lépéseket tesznek a Minority SafePack népszerűsítésére a fiatalok körében.

A kárpátaljai Nagydobrony iskolájának aulája.Fotó: botost/444.hu

Felelősséget érzünk azért, hogy ezt a nagy jelentőségű kezdeményezést a felsőoktatási hallgatók körében népszerűsítsük - fogalmazott Gulyás.

A HÖOK ennek keretében tájékoztató kampányokat szervez, a vizsgaidőszak végéig az online aláírásgyűjtést népszerűsítik, majd azt követően a hallgatói önkormányzatok bevonásával, segítségével kitelepüléseket szerveznek, hogy személyesen is gyűjtsék az aláírásokat.

Veres Márton, a HÖOK külhoni programjának vezetője arról beszélt, hogy a szervezet tájékoztatást szeretne adni arról, hogy miért fontos maga a kezdeményezés, mi a jelentősége, hogyan érinthetik az egyes pontok a határon túl élő magyar közösségeket, miben segíthetnek nekik. Egyáltalán miért van szükség a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmét növelő és az unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi aktusokra, lépésekre.

A HÖOK 2015 őszén indította el külhoni programját, amelynek célja a határon túli magyar hallgatói szervezetek fejlesztése, érdekeinek képviselete. Fontos célként tűzték ki azt is, hogy megerősítsék magyarországi tagönkormányzataik határokon átívelő kapcsolatait.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.