1 millió aláírás kell, és rávehetjük az EU-t hogy jobban menjen rá a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmére

Több 444 videó?
Szeretném

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) csatlakozik a Minority SafePack aláírásgyűjtéséhez. Ez egy EU-s polgári kezdeményezés, aminek célja, hogy az Európai Unió tegyen többet a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

Ahhoz, hogy az EU szervei kötelezően foglalkozzanak a kérdéssel, és ezzel akár az unióhoz épp közeledő Ukrajnára is hassanak a magyar kormány által sokat kritizált és a kárpátaljai magyar oktatást veszélyeztető ukrán oktatási törvény körüli vitákban, hét EU-tagállamból kell összeszedni 1 millió aláírást. A határidő 2018. március 4.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek vasárnap azt mondta, hogy a HÖOK külhoni programja keretében folyamatosan lépéseket tesz a határon túli magyar közösségekért. Most úgy gondolják, azzal tudják leginkább segíteni a határon túl élő magyar közösségeket, ha az anyaországban lépéseket tesznek a Minority SafePack népszerűsítésére a fiatalok körében.

A kárpátaljai Nagydobrony iskolájának aulája.Fotó: botost/444.hu

Felelősséget érzünk azért, hogy ezt a nagy jelentőségű kezdeményezést a felsőoktatási hallgatók körében népszerűsítsük - fogalmazott Gulyás.

A HÖOK ennek keretében tájékoztató kampányokat szervez, a vizsgaidőszak végéig az online aláírásgyűjtést népszerűsítik, majd azt követően a hallgatói önkormányzatok bevonásával, segítségével kitelepüléseket szerveznek, hogy személyesen is gyűjtsék az aláírásokat.

Veres Márton, a HÖOK külhoni programjának vezetője arról beszélt, hogy a szervezet tájékoztatást szeretne adni arról, hogy miért fontos maga a kezdeményezés, mi a jelentősége, hogyan érinthetik az egyes pontok a határon túl élő magyar közösségeket, miben segíthetnek nekik. Egyáltalán miért van szükség a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmét növelő és az unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi aktusokra, lépésekre.

A HÖOK 2015 őszén indította el külhoni programját, amelynek célja a határon túli magyar hallgatói szervezetek fejlesztése, érdekeinek képviselete. Fontos célként tűzték ki azt is, hogy megerősítsék magyarországi tagönkormányzataik határokon átívelő kapcsolatait.