Egy fedett nyomozótól akart géppisztolyt vásárolni, mégis felmentette a bíróság

A Nemzeti Védelmi Szolgálat fedett nyomozójába futott bele egy férfi 2013 októberében, miután olyan személyt keresett ismeretségi körében, akitől fegyvereket, lőszereket, valamint kézigránátokat tudott volna vásárolni. Összesen 2000 eurót adott volna két öntöltő pisztolyért, két Skorpió géppisztolyért és a hozzájuk tartozó 200 darab lőszerért. Ezen felül jelezte, hogy szüksége lenne még egy golyószóróra, valamint 5 darab védekező kézigránátra is - írja közleményében a  Fővárosi Főügyészség.

A kép illusztráció, egy londoni intézetben készült, az előtérben egy Skorpió típusú fegyverrelFotó: TOLGA AKMEN/AFP

A fegyverek átvételére és a vételár kifizetésére nem került sor, mivel a nyomozóhatóság azt megelőzően, 2013. november 8-án a Határ úti metrófelüljárónál elfogta a vádlottat. A Fővárosi Főügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés előkészületének bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés előkészületének bűntettével vádolta meg a terheltet, s határozott ideig tartó fegyházbüntetést kiszabására tett indítványt.

A laikus számára ez elég egyértelmű és nagyszabású lebukásnak tűnik.

A férfi ügyvédje szerint azonban a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozása az ügyben törvénytelen volt, és a nyomozás során több eljárási hibára is hivatkozott, így a vádlott felmentését kérte. Az első fokon korábban eljáró bíróság az eljárást megszüntette, majd a Fővárosi Törvényszék idén februárban a bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. 

Az ismételt eljárásban született ítélet szóbeli indoklásában a bíróság kitért arra, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat csak akkor vethetett volna be fedett nyomozót az ügy felgöngyölítésébe, ha az előzetes gyanú - miszerint a vádlott valóban fegyvereket kíván vásárolni - bizonyítható. Ez a szándék viszont csak a későbbiekben nyilvánult meg konkrétan, miután a fedett nyomozó felvette a kapcsolatot a vádlottal. A bíróság szerint a nyomozás során az sem derült ki, hogy a vádlottnak mi lett volna a célja a fegyverekkel, ezt a vádirat sem jelölte meg. 

A döntést a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész fellebbezést jelentett be.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.