Egy fedett nyomozótól akart géppisztolyt vásárolni, mégis felmentette a bíróság

bűnügy
2017 december 11., 12:15
comments 98

A Nemzeti Védelmi Szolgálat fedett nyomozójába futott bele egy férfi 2013 októberében, miután olyan személyt keresett ismeretségi körében, akitől fegyvereket, lőszereket, valamint kézigránátokat tudott volna vásárolni. Összesen 2000 eurót adott volna két öntöltő pisztolyért, két Skorpió géppisztolyért és a hozzájuk tartozó 200 darab lőszerért. Ezen felül jelezte, hogy szüksége lenne még egy golyószóróra, valamint 5 darab védekező kézigránátra is - írja közleményében a  Fővárosi Főügyészség.

A kép illusztráció, egy londoni intézetben készült, az előtérben egy Skorpió típusú fegyverrel
photo_camera A kép illusztráció, egy londoni intézetben készült, az előtérben egy Skorpió típusú fegyverrel Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A fegyverek átvételére és a vételár kifizetésére nem került sor, mivel a nyomozóhatóság azt megelőzően, 2013. november 8-án a Határ úti metrófelüljárónál elfogta a vádlottat. A Fővárosi Főügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés előkészületének bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés előkészületének bűntettével vádolta meg a terheltet, s határozott ideig tartó fegyházbüntetést kiszabására tett indítványt.

A laikus számára ez elég egyértelmű és nagyszabású lebukásnak tűnik.

A férfi ügyvédje szerint azonban a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozása az ügyben törvénytelen volt, és a nyomozás során több eljárási hibára is hivatkozott, így a vádlott felmentését kérte. Az első fokon korábban eljáró bíróság az eljárást megszüntette, majd a Fővárosi Törvényszék idén februárban a bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. 

Az ismételt eljárásban született ítélet szóbeli indoklásában a bíróság kitért arra, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat csak akkor vethetett volna be fedett nyomozót az ügy felgöngyölítésébe, ha az előzetes gyanú - miszerint a vádlott valóban fegyvereket kíván vásárolni - bizonyítható. Ez a szándék viszont csak a későbbiekben nyilvánult meg konkrétan, miután a fedett nyomozó felvette a kapcsolatot a vádlottal. A bíróság szerint a nyomozás során az sem derült ki, hogy a vádlottnak mi lett volna a célja a fegyverekkel, ezt a vádirat sem jelölte meg. 

A döntést a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész fellebbezést jelentett be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.