Hogyan éljük túl a karácsonyt mobillal a kézben?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megállíthatatlanul robogunk az év végi ünnepek felé, az össznépi családi találkozókon pedig két bejgli között, szuszogva omlanak le az önmegtartóztatás falai. Előkerülnek a mobilok, jönnek az üres perceket kitöltő szelfik, az összehasonlított funkciók, és a vad böngészési verseny, avagy ki találja meg előbb a Reszkessetek betörők poéngyűjteményét.

De hol a határ? Azt semmiképp se hagyhatjuk, hogy a mobil digitális facehugger módjára cuppanjon rá a tudatunkra, de 2017-ben, amikor képeslap helyett a nagyi is GIF-animációt küld üdvözlésképp, akkor nincs értelme szemérmesen rezgőre állított telefonnal kibekkelni a karácsonyt.

De akkor mégis mire és hogyan? 

Élő közvetítés a távoli rokonoknak

A nehézkesen pötyögött üzenetek helyett ma már egyszerűbb elindítani egy élő közvetítést a távoli rokonok számára, így ők is első kézből láthatják a kötött pulóvereknek felhőtlenül örülő arcokat. Erre a feladatra tökéletes célszerszám bármelyik középkategóriás mobil, de azért akad menőbb megoldás is. Ilyen a Nokia 8 androidos okostelefon "bothie" elnezvezésű funkciója, amivel az előlapi szelfikamera, és a hátoldali, dupla Zeiss optikák egyszerre rögzítenek.

A videó mehet Facebookon és YouTube-on, 4K felbontásban, a kettéosztott képen pedig végre nem csak az ajándék csomagolását éppen tépő családtag érzelmei tükröződnek, hanem az ajándékozó izgalmai is. Feltéve, hogy ő tartja a telefont. 

Fahéj, szegfűszeg, és tánc

A csendesnek szánt este is mozgalmassá válhat, ha az édes szirupok alkoholtartalma dolgozni kezd. Ilyenkor jön jól a bármivel bármilyen csatornán kommunikálni képes okostelefon,  NFC-vel,  combos akkumulátorral, és a jó öreg 3,5 milliméteres jack ajzattal, ami lassan kikopik a mobilok világából. Pedig amikor az öreg hifihez csak ez az egy járható út a Youtube diszkó felé, aranyat ér a klasszikus megoldás, ami például a Nokia 8-ason megtalálható. 

Tekerd fel a hangerőt

Minden karácsonyi rokonturné során elérünk arra a pontra, amikor az összesereglett közönség elé kell tárni a családi videók "best of" válogatását. Az óvodai ünnepségen szavaló unokákon ámulni, a kamasz garázsbanda első Metallica feldolgozásán röhögni csak akkor tud a nagyérdemű, ha tisztán látja és hallja az eseményeket. 

Előbbiről az 5,3 col méretű, 2560 x 1440 pixel felbontású képernyő, utóbbiról a  Nokia OZO 360 fokos térhangzása gondoskodik. 

Ne őrüljünk meg a rögzítésben

Meg kell örökíteni a fontos pillanatokat, de azért ne mindent az archívumnak lőjünk, hiába korlátlan a Google fotótár, sok esetben jobb csak a szemünknek meghagyni az élményt, mert még a 4K-ban rögzített videónál is többet ér egy idő érlelte, egyedi karácsonyi történet. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.