Mégsem lesznek teljesen cigimentesek az osztrák vendéglátóhelyek

külföld
2017 december 11., 18:00
comments 148

Bár a választási kampányban nem volt téma, a koalíciós tárgyalásokon előkerült, az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt a korábbi terveket felülírva megállapodott, hogy

vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmát mégsem vezetik be Ausztriában.

Az FPÖ szerette volna feloldalni a tilalmat, a lobbit a párt vezetője, Heinz-Christian Strache vezette, aki korábban már többször is hiába próbált leszokni a cigarettáról. A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet: az éttermek és bárok helyiséget különíthetnek el dohányos vendégeik számára, a kisebb vendéglátóegységeknek pedig egyáltalán nem kell száműzniük a dohányzást.

photo_camera Fotó: Helmut Fohringer/APA-PictureDesk

Néhány szigorítás azonban lesz: 

  • 16-ról és 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát, 
  • betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik, 
  • és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosok számára fenntartott helyiségeibe. 

Heinz-Christian Strache a hétfői megegyezést követően megállapította, hogy "nagyszerű megoldás" született, ami szerinte

egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. 

Szerinte több ezer munkahelyet sikerül megmenteni, és erősödik a nemdohányzók védelme, főleg a fiatalkorúaké. A távozó nagykoalíciós kormány szociáldemokrata egészségügyi minisztere, Pamela Rendi-Wanger szerint a teljes tilalom elengedése

"óriási egészségpolitikai visszalépés."

(Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.