Nem merték tökön rúgni egymást a gazdaságtörténet leghíresebb fogadásának résztvevői

gazdaság
2017 december 11., 14:37
comments 14

Egyelőre úgy tűnik, kiábrándító, bár eléggé kiszámítható véget ért az egyetemes gazdaságtörténet legnagyobb érdeklődéssel várt fogadása. A sztori tanulsága annyi, hogy a nagypofájú gazdagok pont olyan  gyáva kommentelők, mint a szegény prolik.

A történet úgy kezdődött, hogy öt évvel ezelőtt, 2012-ben Wille Walsh, a Britsh Airwayst és az általa megszerzett külföldi légitársaságokat – Iberia, Aer Lingus, Vueling – egy holdingba gyűjtő IAG vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy miután az amerikai Delta 49 százalékos pakettet szerzett a brit milliárdos, Richard Branson által alapított Virgin légitársaságban, az üzleti logika alapján a Deltának meg kéne szüntetnie a Virgin brandet. Branson erre fogadást ajánlott: ha öt éven belül tényleg eltűnik a Virgin márkanév, hajlandó 1 millió fontot fizetni a BA dolgozóinak. Ha viszont 2017-ben is lesz Virgin, a BA lepje meg a cég alkalmazottait 1 millióval.

(A két cég ekkor már hosszú évek óta elkeseredett szócsatában állt egymáűssal.)

Walsh erre azzal reagált, hogy állja a fogadást, de neki nincsen egymillió fontja, ezért legyen más a tét. (Ez már eleve nyilvánvaló hazugság volt, Walsh éves keresete a tárgyalt időszakban évi 7-8-9 millió euró körül alakult.) A vezérigazgató által javasolt alternatív tét tette az egész fogadást híressé, ő ugyanis pénz helyett tökönrúgást javasolt, ami angolul, ha lehet, már durvábban hangzik, mert "ágyékon térdelésnek" mondják, ha szó szerint fordítjuk a "knee in the groint". A spúrságon kívül Walsh azért pont ezt dobta be, mert szerinte ez az a tét, ami mindkettejüknek egyformán fájna. Az IAG vezetője még azt is hozzáfűzte ekkor, hogy a fogadás az ő értelmezése szerint arról szól, hogy Branson öt év múlva is az akkori formájában fogja-e birtokolni a Virgint.

Ezt ugye közel sem ugyanaz, mint amivel ő nyitott, miszerint eltűnik a márkanév. A két fél ennek ellenére nyilvánosan is érvényesnek ismerte el a fogadást.

A határidő most járt le. Lesz akkor tökönrúgás? Egyelőre úgy tűnik, hogy nem, mert mindkét fél azt állítja, hogy ő nyert.

Richard Branson a cég weboldalán vezetett blogján jelentette be, hogy ma járt le a határidő, a Virgin él és virul, de ő igazából nem szeretné ténylegesen tökön rúgni Walsht, ezért felajánlja neki, hogy – karácsony szellemében – adjon inkább egymillió fontot a Virgin munkavállalóinak. Hozzátéve, hogy ha nincs benne a tét megváltoztatásában, akkor mondja meg, hol és mikor rúghatja meg.

Amire Walsh azzal reagált, hogy igazából ő nyert, mert Branson 2017. júiusában eladta az irányító 51 százalékos pakettjének a jó felét az Air France-nak, 20 százalékot tartva meg a cégből. Walsh azt magyarázta, hogy amikor Branson öt éve elpasszolta a 49 százalékot a Deltának, azt nyilatkozta, hogy sosem engedi át másnak az irányító többséget. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.