Több évtizedes tiltás után nyithatnak újra a mozik Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiában bejelentették, hogy több mint három évtizednyi tiltás után újra kinyithatnak mozik az országban. A kultúráért és tájékoztatásért felelős minisztérium hamarosan kiadja az engedélyeket, így az első mozik akár már jövő márciusban megnyílhatnak. 

A tiltást az egyház nyomására még a 70-es években rendelték el a hatóságok. Abdulaziz Al Sheikh főmufti már az év elején figyelmeztetett arra, hogy a mozikkal újra visszatérhet a romlott erkölcs a királyságba. 

Egy szaúdi nő szelfizik a rijádi Comic-Con FesztiválonFotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Az újranyitás Mohammed bin Szalman koronaherceg Vision 2023 nevű társadalmi és gazdasági reformprogramjának része. A mozik megnyitásától gazdasági fellendülést is várnak, hiszen a szaúdi piac 32 millió embert jelent. A tervek szerint 2030-ig 300 mozi nyílhat az országban. A koronaherceg reformterve szerint a szaúdi háztartások kulturális kiadásait a mostani 2,9 százalékról 2030-ig 6 százalékra növelnék. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.