Miért kell háromnegyed évet várni egy mammográfiai vizsgálatra? Mert az elmúlt 8 év

Egészségügy
2017 december 12., 16:29
comments 172

Évát húsvét előtt küldték mammográfiai vizsgáltra. A góckutatásra szóló beutaló a Honvédkórházba szólt, kért is időpontot, de csak szeptemberre kapott, mert nem működött a berendezés. Aztán telefonon értesítették, hogy a szeptember sem jó, mert még mindig nem működik a mammográfiás berendezés, talán decemberben. Eljött a december, de a gép még mindig nem jó a Honvédkórházban, talán tavasszal. A megoldás az lett, hogy elküldték Évát egy magánrendelőbe, ahol elvégzik a szűrést, ennek költségét megtérítik, az eredményeket már a Honvédkóráhzban elemzik ki.

Arról, hogy gépek meghibásodása miatt Budapesten idén lényegében összeomlott az állami egészségügyi mellrákszűrés, ami nagyon fontos eleme lenne, hogy időben felfedezzék a daganatot, már az RTL Klub is beszámolt

Mindez természetesen nem zavarta a kormányt, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság októberben közleményt adott ki „Október a mellrák elleni küzdelem hónapja” címen, ebben felhívták a figyelmet arra, hogy 

„Évente nagyságrendileg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik hazánkban, rosszindulatú emlődaganat következtében évente pedig több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.”

Ha valaki a felhívás hatására jelentkezett be szűrésre, alaposan meglepődhetett, hogy negyedévvel későbbre kap időpontot.

Kérdéseket küldtünk a Honvédkórháznak és a Honvédelmi Minisztériumnak is, hogy miért tart ilyen hosszú ideig megjavítani egy berendezést, és mikor üzemel majd újra a mammográfia, illetve  mi alapján választották ki a magánrendelőket, ahol elvégzik a vizsgálatot, de nem kaptunk választ. 

Múlt pénteken Szabó Tímea képviselő hasonló témája írásbeli kérdésére annyit válaszoltak: „Az Egészséges Budapest Program előrehozott eszközbeszerzése keretében folyamatban van a digitális mammográfiás berendézés beszerzése. Az új gép üzembe állásáig a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) szerződéses alapon két helyszínen biztosítja a jelentkező betegek mammográfiás vizsgálatát. Ezzel párhuzamosan az MH EK mammográfiás központjában kialakításra került egy munkaállomás-rész, ahol a szakemberek emelt létszámmal végzik a betegek vizsgálat utáni leletezését és kiegészítő ellátását.”

Most Mesterházy Attila tett fel szintén írásbeli kérdést „Stadion helyett modern gépeket!” címmel, nemcsak a Honvédkórházban, hanem a többi budapesti kórházban meghibásodott mammográfiai berendezésekre is rákérdezve az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. 

Rétvári Bence államtitkár nem okozott csalódást. Ő már a parlamentben is elmondta, hogy az MSZP kormány tehet a mammográfiai szűrés 2017-es összeomlásáról:

link Forrás

Az viszont egészen gyönyörű, hogy Rétvári államtitkár Mesterházy kérdésének címe miatt (még egyszer: „Stadion helyett modern gépeket!”) egyszerre elmúlt nyolcévezik és védi meg a stadionépítéseket a válasza első felében, több bekezdésen keresztül. Szerinte képmutatóak a szocialisták, mert „szintén nagyléptékű stadionfejlesztési programot készítettek, de a megvalósításhoz természetesen már elfogyott a lendületük”.

A válasz érdemi részéből az derül ki, hogy három helyen romlott el a berendezés. Két helyen másikat béreltek, a harmadik - ez lehet a Honvédkórház -  más egészségügyi szolgáltatóval kötött szerződés alapján biztosítja az ellátást. 

Rétvári azt írja, hogy „a szolgáltatóktól kapott információk alapján négy új mammográfiás készülék beszerzése van folyamatban, egy szolgáltató új mammográfiás készüléke 2017 . harmadik negyedévében került beszerzésre". És van még három mobil szűrőállomás az egész országban, ezekből lesz még állítólag tíz.

Találtunk egy közbeszerzést, az alapján egy mammográfiai berendezés 45 millió forintba kerül. Ha stadionra fordítjuk: a most átadott Haladás-stadion árából 333 mammográfiai szűrőberendezést lehetne venni. A Puskás Stadion árából pedig több, mint 3 ezret.

Közben nemcsak a mammográfiai eszközökkel van gond, hanem a CT-berendezésekkel is. Erre Hadházy Ákos kérdezett rá, mint írja

„a múlt héten tömegesen küldték a betegeket a Szent Imre Kórházból a Szent János Kórházba, hiszen a CT berendezés nem volt használható a 11. kerületben. Ilyen és ehhez hasonló esetek már meg sem lepik a híreket követő embereket, de a helyzet ettől még elfogadhatatlan marad”.

Rétvári államtitkár válasza szerint a „Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban a CT ellátás kimaradása összesen 7 napig állt fent, a javítási munkálatok ez idő alatt megtörténtek”, a betegeket átirányítoották. CT-nél „a kapacitás függvényében a járóbetegek ellátása esetében az átlagos várakozási idő 2-4 hónap, koponya CT-nél egy hónap”. Nagyon indokolt esetben 14 nap jogszabály szerint. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.