Nem sunnyog tovább az adóval a Facebook, helyben fog fizetni

2017 december 12., kedd 18:20
18

A Facebook kedden jelentette be, hogy nemsokára helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat. 

Korábban Nagy-Britanniában botrányt okozott, amikor kiderült, hogy Facebook 2014-ben összesen csak 4327 font adót fizetett, pedig egyedül a hirdetési bevétele meghaladta a 105 millió fontot. 

A most bejelentett lépés után a Facebook 30 országban fizethet adót, köztük Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban és Svédországban. 

Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetője közölte, hogy a Facebook vezetése úgy döntött, a jövőben helyi értékesítési struktúrára áll át azokban az országokban, amelyekben irodája támogatja a helyi hirdetőknek történő értékesítést. Ez azt jelenti, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. 

Ettől a Facebook azt várja, hogy ez az értékesítési struktúrára nagyobb átláthatóságot biztosít majd. Wehner szerint 2018-ban hajtják végre a változtatást, és 2019 első felében kívánják befejezni az új értékesítési struktúráját.

 Az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban, vagy Luxemburgban. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt