A kamaszlányok molesztálása már az alabamai republikánusoknak is sok volt, Roy Moore elbukott

külföld
2017 december 13., 05:11
comments 96
Doug Jones és neje, Louise (j) 2017. december 12-én, Jones győzelme után. A demokrata jelölt a nagyvárosi szavazóknak, a republikánusoktól elpártoló művelt fehérek és a nagy számban szavazó afroamerikaiak szavazatainak köszönhetően tudott nyerni.
photo_camera Doug Jones és neje, Louise (j) 2017. december 12-én, Jones győzelme után. A demokrata jelölt a nagyvárosi szavazóknak, a republikánusoktól elpártoló művelt fehérek és a nagy számban szavazó afroamerikaiak szavazatainak köszönhetően tudott nyerni. Fotó: John Bazemore/AP

Doug Jonesnak sikerült meglepetést okoznia. Bár kihívója, a kampány során kamaszlányok molesztálásával elhíresült Roy Moore mellett Donald Trump is intenzíven kampányolt és a republikánus pártközpont is felsorakozott mögé, demokrata kihívója végül szűk győzelmet aratott. A nem hivatalos végeredmény szerint Jones 49,5, Moore 48,7 százaléknyi szavazatot kapott, a szavazók 1,7 százaléka pedig inkább maga írt be kézzel jelöltet a szavazólapra.

A győzelem szűknek tűnik, valójában több mint 25 százalékos fordulatot jelez: Alabama az elmúlt évtizedekben az egyik legmasszívabban republikánus állam volt, a 2016-os elnökválasztással párhuzamosan az állam másik szenátori posztját 26 százalékpontos fölénnyel szerezte meg a republikánus jelölt.

Roy Moore az előválasztáson a republikánus pártvezetés és Trump támogatottját legyőzve lett szenátorjelölt, de októberben a Washington Post az államban riportozó munkatársai véletlenül több nőbe is belebotlottak, akik állították, hogy a 80-as években, amikor Moore még csak a harmincas éveiben járó feltörekvő ügyész volt, a leendő politikus molesztálta őket, pedig még csak kamaszok voltak. Legfiatalabb áldozata 14 éves volt, ami még az e tárgyban pont liberális alabamai törvények szerint is bűncselekménynek minősül - még ha azóta el is évült.

Moore veresége egyrészt jelentős csapás Trumpnak, aki személyesen is kampányolt mellette. Bár azt is érdemes megjegyezni, hogy Trump kerülte a közös megjelenést Moore-ral, nehogy aztán közös fényképekkel lehessen zavarba hozni. Ez azért jelezte, hogy a republikánus pártban is számoltak a vereség lehetőségével.

Másrészt Moore veresége súlyos csapás az elnöki agenda szempontjából. Jones győzelmével két szavazatra olvadt a republikánusok fölénye a szenátusban, ami megnehezítheti a republikánus javaslatok, köztük az elnök ötleteinek keresztülverését a törvényhozáson.

Jones győzelmének a kulcsa a fekete szavazók szokatlan aktivitása és a művelt fehérek pártváltása volt. Az előzetes adatok szerint a választáson legalább akkora arányban vettek részt afroamerikai szavazók, mint 2008-ban és 2012-ben, amikor a demokraták listáját Barack Obama vezette. A művelt fehérek lakta elővárosok pedig republikánusról demokratákra váltottak. Jones győzelméhez emellett hozzájárult, hogy a 2016-os elnökválasztáson még a szavazóközönség 47 százalékát kitevő evangéliumi keresztény fehér szavazók aránya 40 százalékra esett vissza. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.