Az amerikai kormány is tiltakozik a lengyel tévétársaságra kiszabott gigabírság miatt

külföld
2017 december 13., 07:09
comments 42

Alig leplezett politikai okokból szabott ki rekordméretű, 350 ezer eurós bírságot a legnagyobb magántulajdonú lengyel hírtelevízióra, a TVN24-re a lengyel médiahatóság (KRRiT). A hivatalos indoklás szerint a TVN24 "törvénytelenségre buzdított". Ez elég komoly vád, ami viszont azonnal nevetségessé válik, ha jobban utánanézünk. A KRRiT szerint ugyanis a TVN24 azzal buzdított törvénytelenségre, hogy 2016 decemberében, a kormányellenes tiltakozásokról beszámolva megszólaltatta a tüntető ellenzéki politikusokat is, akik nyilatkozataikban a tüntetésekhez való csatlakozásra buzdítottak.

Vagyis mindenki tette a dolgát: a tüntetők tüntettek - ez még Lengyelországban is megengedett -, a politikusok nyilatkoztak, a tévé pedig tudósított.

A KRRiT döntésére reagálva az amerikai külügyminisztérium hivatalos közleményt adott ki. "Az Egyesült Államokat aggasztja Lengyelország döntése a magántulajdonú TVN24 hírtelevízió megbírságolásáról. A döntés alááshatja a sajtószabadságot Lengyelországban, amely közeli szövetségesünk és demokratikus társunk. A szabad és független média alapvető egy erős demokráciában. Ahogy Tillerson miniszter úr is mondta, azok a társadalmak, amelyek a jó kormányzásra, az erős civil társadalomra, és a nyitott és szabad médiára építenek, sokkal sikeresebbek, stabilabbak és biztonságosabbak" - áll a közleményben. (Via Reporters Sans Frontiers, US State Department)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.