Becsődölt fapadostól venne magának repülőt a kormány

A nemrég becsődölt Air Berlin légitársaság flottájának két gépét vásárolhatja meg kormánygépnek a Magyar Honvédség. A gépeket a Magyar Nemzet értesülései szerint honvédségi expedíciós missziók váltására, illetve a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok mentésére is használhatják majd, vagyis ennek megfelelően kell felszerelni.

A kormánygép beszerzését jelentősen megkönnyítették maguknak, a külön szabályok szerint nem kell közbeszerzést kiírni, a nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva gyakorlatilag semmit sem kell előzetesen nyilvánosságra hozni a vásárlásról.

A gépbeszerzésnél nehézséget okozhat, hogy a Honvédség nincs felkészülve és nem is alkalmas egy polgári utasszállító repülő karbantartására, ezért a Nemzet értesülései szerint a gépet PPP-konstrukcióban üzemeltetnék és tartanák karban.

A Nemzet értesülései szerint a kinézett gépek már októberben Ferihegyre érkeztek, de azóta az egyik továbbrepült, állítólag egy másik európai reptéren kapja meg a "magyar állami légi járműhöz" tervezett új festést. (Via HVG)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.