Chris Froome elindult Lance Armstrong lejtőjén

sport
2017 december 13., 18:48
comments 131

Öt évvel azután, hogy összedőlt a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong kártyavára, az amerikai lebukása után négyszer Tourt nyerő brit Chris Froome karrierje került a szakadék széléhez olyan közel, ahonnét már nem nagyon van visszaút. Szerdán a Guardian írta meg először, hogy Froome megbukott egy doppingteszten a szeptemberi Vuelta a Espanán, így az évek óta doppingvádakkal körbevett, azokat mindig tagadó bringás már nem állíthatja többé, hogy soha nem produkált pozitív mintát.

Chris Froome a Vueltán élen álló versenyzőnek járó piros trikóban 2017. augusztus 21-én. Egy hónappal később a megengedettnél több asztmagyógyszert mutattak ki a véréből.
photo_camera Chris Froome a Vueltán élen álló versenyzőnek járó piros trikóban 2017. augusztus 21-én.  Fotó: JAIME REINA/AFP

Froome lebukása még nem olyan teljes megsemmisülés, mint amilyen Armstrongnak jutott, akinek szinte minden eredményét törölték és gyakorlatilag egy életre eltiltották a kerékpársporttól. Ő még megúszhatja kevesebbel, de az eddig is ingó szobra most ledőlt.

Froome-tól szeptember 7-én, az idei Vuelta 18. szakasza után vettek vizeletmintát, amiben milliliterenként 2000 nanogramm salbutamolt találtak, miközben a szerből legfeljebb 1000 nanogramm/millilitert engedélyeznek a WADA, a nemzetközi doppingellenes ügynökség szabályai. Froome és csapata, a Sky szeptember 20. óta tudott a pozitív mintáról, de a nyilvánosság csak a szerdai újságcikkekből értesülhetett erről.

A salbumatolt leginkább asztmások használják tüneteik enyhítésére, és Froome évek óta azt állítja magáról, hogy gyerekkora óta asztmás, ennek köszönhetően több TUE-ja (therapeutic use exemption - gyógyászati célú mentesítés) is van a WADA-tól, különböző, normális esetben teljesítményfokozónak minősülő szerekre. A salbutamol egyébként nem ilyen, nem kell hozzá TUE. Froome a szeptemberi pozitív tesztet is a betegségével magyarázta.

„Az asztmám rosszabbodott a Vueltán, ezért a csapat orvosának tanácsára növeltem a salbutamol-adagomat. De, mint mindig, nagyon figyeltem arra, hogy ne lépjem túl a megengedett értéket.”

Sir David Brailsford, a Sky vezetője pedig arról beszélt, hogy

„bonyolult fiziológiai és orvosi tényezők befolyásolják a salbutamol lebomlását és kiválasztását Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megértsük, pontosan mi történt ebben az esetben. ”

Egyik nyilatkozat sem szolgál megnyugtató magyarázattal, de ezt Froome és a Sky esetében már megszokhattuk. Brailsford a brit kerékpársport irányítójaként a 2008-as és a 2012-es olimpián is 8-8 aranyérmet nyert, korábban Nagy-Britanniában elképzelhetetlen magasságokba repítve a sportágat. Ebben a szponzorok is meglátták a lehetőséget, a Sky médiaóriás pénzéből 2010-ben született meg a profi csapat, amelynek vezetését Brailsfordra bízták.

photo_camera Froome és a Sky a 2013-as Touron

A Sky azonnal megdöbbentően sikeres lett. A 2012-es Tourt már egy addig nem különösebben eredményes, viszont már 32 éves angol bringás, Bradley Wiggins nyerte meg, és Chris Froome-nak köszönhetően a dobogó két legfelső fokán két Sky-bringás állhatott. Azóta csak egyetlen Touron nem nyert a Sky, 2014-ben, amikor Froome-nak egy esés miatt fel kellett adnia. A másik négy francia körversenyt Froome nyerte, többnyire nyomasztó fölénnyel vetélytársai felett. A Sky fekete trikós bringásai úgy uralták a bolyt, ahogy tíz évvel korábban Lance Armstrong sötétkékbe öltözött emberei.

A nyomasztó fölényt annak is lehetett tulajdonítani, hogy a Sky jobb anyagi lehetőségeinek köszönhetően a legjobbakat tudta leszerződtetni Froome segítésére. Ezzel a magyarázattal az a gond, hogy a Sky hét éves történetében egymást követték olyan doppinggyanús esetek, amelyek többnek tűntek a haraszt zörgésénél. A leghíresebb ezek közül talán az a 2011-es rejtélyes csomag esete, amelyről bizonyítani ugyan semmit sem sikerült, de több forrás szerint isy teljesítményfokozó szer volt benne Bradley Wigginsnek címezve. A brit doppingellenes ügynökség végül azért nem tudott ebben az ügyben mindent tisztázni, mert a Sky azt állította, hogy sajnos a kérdéses időszakról nincsenek pontos orvosi feljegyzéseik, és egyébként meg a laptopot, amin fontos adatok voltak, sajnos ellopták.

A mostani salbutamol-ügyet még nehezebb lesz kimagyarázni. Az eddigi botrányokná nem volt konkrét bizonyíték a Sky ellen, most viszont Froome pozitív mintájával nagyon is van, és így nagyon sürgősen kell nagyon meggyőző bizonyítékkal szolgálniuk, ha nem akarják a jogi csatát is elveszíteni a pártatlan bringarajongók szimpátiája után.

Akármi is lesz ennek az ügynek a kimenetele, mostantól aki hinni akar Chris Froome ártatlanságában, többek közt azt is el kell higyje, hogy ő akkor is meg tudja verni a világot, amikor éppen súlyosbodik az asztmája. Az olasz Vincenzo Nibali, a 2014-es Tour győztese, aki az idei Vueltán második lett Froome mögött, ehez még annyit tett hozzá szerdán, hogy 

„azokban a napokban Spanyolországban esett, szóval elég nehéz elhinni, hogy pont akkor jött ki a asztmája. Nekem is van asztmám, de ha esik, a pollenek nem bántanak, még inhalálnom sem kell.”

Ha esetleg valaki itt fennakadna azon, hogy pont a világ két legjobb bringása asztmás, nincs egyedül. A világ élsportja tele van asztmásokkal, a kerékpársport pedig végképp. Maga Miguel Indurain, a 90-es évek elején öt Touron győztes spanyol is bukott meg salbutamollal, amit végül a tüdőproblémájára hivatkozva megúszott büntetés nélkül. Asztmás volt az Indurain és Armstrong közötti korszak nagy ígérete, a német Jan Ullrich is, aki aztán más doppingszerrel bukott le.

Chris Froome a 2016 júliusi Natourcriterium Aalst kritériumverseny után a pódiumon. AFP PHOTO / Belga / KRISTOF VAN ACCOM
photo_camera Chris Froome a 2016 júliusi Natourcriterium Aalst kritériumverseny után a pódiumon. AFP PHOTO / Belga / KRISTOF VAN ACCOM Fotó: KRISTOF VAN ACCOM

Lehet, hogy tényleg mindannyian betegek, de van egy másik magyarázat is: az asztmagyógyszerek jót tesznek a tüdőnek, segítik annak oxigénfelvevő-képességét, aminél kevés jobb teljesítményfokozó eszköz van. Így van ez a salbutamollal is, azonban ez a szer esetében van még egy csavar: sok szakértő szerint a milliliterenként 1000-ről 2000 nanogrammra növelt dózis már nem oszt, nem szoroz. A salbutamolnak viszont van még egy fontos tulajdonsága, ahogy azt a WADA tiltólistája megjegyzi: használatával álcázni lehet más, a szervezetben megtalálható szereket. Amik lehetnek akár tiltott teljesítményfokozók is.

Froome abban biztosan igazat mond, hogy mindenben követte orvosai utasításait. Ennek is köszönhető, hogy míg a szeptember 6-i szakaszon kifejezetten rossz napja volt, 7-re megtáltosodott, a legjobbakkal ért célba, és bebiztosította győzelmét a végső összetettben. Azt viszont már elég nehéz lesz elhinni, hogy ezek az orvosok valamilyen szert elnéztek és elszámoltak, ezért ugrott meg Froome salbutamol-szintje.

Az egyetlen sikerrel kecsegtető védekezés az lehet, ha Froome-ék valahogy bebizonyítják, hogy az ő szervezetében egyébként is abnormálisan sok a salbutamol, és a 2000-es érték így annyira nem durva. Ez sem lenne egyszerű, de nem is példátlan a sport történetében, volt már olyan, aki hasonlóan magas számok ellenére sem kapott eltiltást, mert be tudta bizonyítani, hogy ő olyan speciális eset, akinél ez előfordulhat. (Bár azért az rossz ómen, hogy ez pont a később más doppingszerért eltiltott Leonardo Piepoli volt.)

Az utóbbi években két bringás, Alessandro Petacchi és Diego Ulissi is magas, de Froome-énál azért alacsonyabb salbutamol-szinttel bukott meg, és mindkettejüket eltiltották a versenyzéstől, egy évre illetve kilenc hónapra. Ha nem történik csoda vagy a Sky nem áll elő ismét valamilyen a kutya megette a leckém-jellegű magyarázattal, valami büntetés most is lesz. Ráadásul a Sky most rosszabb helyzetben van, mint az elmúlt években bármikor, mivel szeptember óta már nem angol, hanem francia elnöke van az UCI-nak, a nemzetköti kerékpárszövetségnek.

Elég valószínűnek tűnik, hogy Froome-tól elveszik a 2017-es Vuelta-győzelmét, 

és ha csak egy szeptembertől, a pozitív teszt dátumától számított kilenc hónapos eltiltást kap, akkor is le kell mondania a 2018-as Giro D’Italiáról, amin először tervezett elindulni. A júliusban rajtoló Tour de France-on még megpróbálhatna címet védeni, de egy teljes éves eltiltásba már az sem férne bele.

Egy eltiltásból még vissza lehet térni az élsportba, de Froome és a Sky esetében kicsit azért másról van szó. Wiggins kvázi-lebukását még úgy-ahogy le tudta magáról mosni a brit csapat, de Froome-ot, akire az egész csapat épült az elmúlt években, lehetetlennek tűnik. Ha Froome bukik, bukik a Sky, bukik Sir David Brailsford és buknak az utóbbi tíz év brit bringás sikerei is, az olimpiáktól a Tourokig. Az ismét legnagyobb sztárját elvesztő profi kerékpársportról nem is beszélve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.