Chris Froome doppinggyanúba keveredett

2017 december 13., szerda 8:41
43
Chris Froome a Vueltán élen álló versenyzőnek járó piros trikóban 2017. augusztus 21-én. Egy hónappal később a megengedettnél több asztmagyógyszert mutattak ki a véréből. Fotó: JAIME REINA/AFP

Megbukott a doppingellenőrzésen Chris Froome, az idei Tour de France és a Vuelta Espana győztese. A csak most nyilvánosságra hozott eredmények szerint szeptember 20-án, a spanyol körversenyen leadott egyik mintájában mutattak ki a megengedettnél sokkal több asztmagyógyszert a vérében. A Nemzetközi Doppingügynökség szabályai szerint a salbutamol nevű asztmagyógyszer ugyan megengedettnek számít, de legfeljebb 1000 nanogramm/milliliter lehet a szintje a sportoló vérében. Froome mintájában ennek kétszeresét mutatták ki.

Ha Froome-nak és csapatának nem sikerül bizonyítania ártatlanságát, akkor megfoszthatják a Vuelta-győzelemtől.

Froome a Guardian értesülései szerint ügyvédeket és tudósokat fogadott igaza bizonyítására. Állítása szerint ő jóhiszeműen járt el. "Köztudott, hogy asztmában szenvedek, és pontosan ismerem a szabályokat. Inhalátort használok a tüneteim kezelésére, mindig a megengedett mennyiségben. Azt is tudom, hogy a versenyben vezető versenyzőként minden nap mintát kell adjak" - magyarázta.

"A Vueltán súlyosbodott az asztmám, én pedig a csapatorvosunk tanácsára növeltem a salbutamol-dózisomat. Mint mindig, most is a legnagyobb körültekintéssel jártam el, hogy ne használjak a megengedettnél nagyobb mennyiséget" - állítja Froome.

A Sky szerint Froome-ot szeptember 20-án értesítették a gyanús mintájáról. A hírt ezidáig azért titkolta a szövetség és a doppingellenes ügynökség is, mert Froome és a Sky megtámadta a teszt eredményeit. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt