Chris Froome doppinggyanúba keveredett

sport
2017 december 13., 08:41
comments 43
Chris Froome a Vueltán élen álló versenyzőnek járó piros trikóban 2017. augusztus 21-én. Egy hónappal később a megengedettnél több asztmagyógyszert mutattak ki a véréből.
photo_camera Chris Froome a Vueltán élen álló versenyzőnek járó piros trikóban 2017. augusztus 21-én. Egy hónappal később a megengedettnél több asztmagyógyszert mutattak ki a véréből. Fotó: JAIME REINA/AFP

Megbukott a doppingellenőrzésen Chris Froome, az idei Tour de France és a Vuelta Espana győztese. A csak most nyilvánosságra hozott eredmények szerint szeptember 20-án, a spanyol körversenyen leadott egyik mintájában mutattak ki a megengedettnél sokkal több asztmagyógyszert a vérében. A Nemzetközi Doppingügynökség szabályai szerint a salbutamol nevű asztmagyógyszer ugyan megengedettnek számít, de legfeljebb 1000 nanogramm/milliliter lehet a szintje a sportoló vérében. Froome mintájában ennek kétszeresét mutatták ki.

Ha Froome-nak és csapatának nem sikerül bizonyítania ártatlanságát, akkor megfoszthatják a Vuelta-győzelemtől.

Froome a Guardian értesülései szerint ügyvédeket és tudósokat fogadott igaza bizonyítására. Állítása szerint ő jóhiszeműen járt el. "Köztudott, hogy asztmában szenvedek, és pontosan ismerem a szabályokat. Inhalátort használok a tüneteim kezelésére, mindig a megengedett mennyiségben. Azt is tudom, hogy a versenyben vezető versenyzőként minden nap mintát kell adjak" - magyarázta.

"A Vueltán súlyosbodott az asztmám, én pedig a csapatorvosunk tanácsára növeltem a salbutamol-dózisomat. Mint mindig, most is a legnagyobb körültekintéssel jártam el, hogy ne használjak a megengedettnél nagyobb mennyiséget" - állítja Froome.

A Sky szerint Froome-ot szeptember 20-án értesítették a gyanús mintájáról. A hírt ezidáig azért titkolta a szövetség és a doppingellenes ügynökség is, mert Froome és a Sky megtámadta a teszt eredményeit. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.