Kiderült végre, hogy mennyi is a pécsi önkormányzati cégek tartozása: 9,3 milliárd

Páva Zsolt (b) Hoppál Péterrel (j), a háttérben egy 108 millió forintos Bogányi csodazongorával. A zongorát nem vették (Bogányi-zongorát nem szokás venni, na), hanem természetesen ajándékba kapták.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Vége a titkolózásnak, a pécsi önkormányzat benyújtotta közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervét, amiben már nem tudták tovább elhallgatni, hogy mennyi is a valós tartozása az önkormányzat három cégének. A Szabad Pécs összegezte a tervezettből kiolvasható adatokat, eszerint a három cég összesen 8,2 milliárd forintos tőketartozást és 1,1 milliárdos lízingtartozást, vagyis összesen 9,3 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel.

A Szabad Pécs a cégek eladósodását feltáró keddi cikkére a város azzal reagált, hogy 9,5 milliárd forintos állami kölcsönt kapnak a tartozások rendezésére. De ez nem változtat azon, hogy Pécs el lesz adósodva, mert ezt a kölcsönt is vissza kell majd fizetniük a következő három évben. Ráadásul a kölcsön fejében a kormány teljes ellenőrzést is kért a város pénzügyei felett. A lap úgy tudja, hogy Pécsnek a következő három évben évi hatmilliárd forintot kell spórolnia eddigi kiadásain - ez számításaik szerint napi 16 millió forintos megszorítás.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.