Sikerült beleoperálni a testén kívüli szívvel született babába a szívét

külföld
2017 december 13., 12:37

Valóságos orvosi csodát hajtottak végre Nagy-Britanniában egy nagyon ritka rendellenességgel született csecsemőn. A baba szíve a testén kívül fejlődött ki - az ilyen betegséggel fejlődő magzatok általában vagy nem élik túl a terhességet, vagy elvetetik őket.

A Vanellope Hope névre keresztelt kislány túlélésére tíz százaléknál is kisebb esélyt adtak, de végül három bonyolult műtéttel sikerült megmenteni az életét.

Az eleve nem egyszerű helyzetet bonyolította, hogy a baba szíve túl nagy volt, nem volt helye a csecsemő mellkasában. Ezért az orvosoknak műtétileg kellett kitágítaniuk, aztán a gravitációra bízva a dolgot reménykedniük abban, hogy a szív idővel majd becsúszik a helyére. Becsúszott.

Szülei, Naomi Findlay és Dean Wilkins a terhesség kilencedik hetében értesültek gyermekük ritka betegségéről. És bár végig azt mondták nekik, hogy "gyakorlatilag nulla" a magzat túlélési esélye, ők végül úgy döntöttek, hogy nem vetetik el. "Ha meg kell történnie, hát történjen természetesen" - mondta erről az anya.

A kis Vanellope Hope november 22-én, császármetszéssel jött világra. Ötven perccel a világra jövetele után már úgy tűnt, hogy elég stabil az állapota ahhoz, hogy az orvosok megpróbálják a helyére tenni a szívét. Az eljárást menet közben találták ki.

Most még nehézséget okoz, hogy a baba szegycsont nélkül született, ezt orvosai később tervezik pótolni. (Via The New York Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.