Vérdíjat tűztek ki két volt amerikai kormánytisztviselő fejére Törökországban

külföld
2017 december 13., 10:39
comments 33

Szintet lépett Törökország és az Egyesült Államok diplomáciai háborúja, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdogan egyik milliomos barátja vérdíjat tűzött ki két volt amerikai tisztviselő fejére, akit a török hatóságok azzal vádolnak, hogy közük lehetett az Erdogan elleni puccskísérlethez.

Michael Rubin, a Pentagon volt tisztviselője, és az egykori CIA-s Graham Fuller ellen a török ügyészség letartóztatási parancsot is kiadott.

A vádakat a Washington Free Beaconnek nyilatkozó jelenlegi és egykori amerikai kormányzati tisztviselők "abszurdnak" nevezték. Az amerikai külügyminisztérium viszont egyelőre csak fél szívvel szállt szembe a vádakkal, ami eléggé fel is háborította Rubint, aki szerint ezzel csak a lovat adják a török hatóságok alá.

A vérdíjat felajánló, névtelenséget kérő üzletember jogi képviselője nyilatkozatában "árulóknak" nevezte Fullert és Rubint. Ennek persze ebben a kontextusban az ég világon semmi értelme nincs, áruló ebben a sztoriban csak török állampolgár lehetne, Rubin és Fuller nem árulhattak egy országot, ami nem is az övék. Nem mintha ennek bármi jelentősége lenne a nagyon furcsa körülmények között zajlott, és pillanatok alatt elbukó puccskísérletet követő leszámolásokban, amelyek során tízezrével tartóztattak le katonákat, minisztériumi tisztviselőket, egyetemi és középiskolai oktatókat és gyakorlatilag bárkit, aki valaha rosszat gondolt Erdogan elnökről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.