A Népszava szerint egyre több gyógyszer hiányzik a magyar piacról

Több 444 videó?
Szeretném

Egyre krónikusabbá válik a gyógyszerhiány Magyarországon, írja a Népszava az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistájára hivatkozva. A lista idén év végére már 190 eleműre bővült.

A hiánygyógyszerek között olyan életmentő készítmények is vannak, mint az agyhártyagyulladás elleni, illetve a tetanuszoltás. Az agyhártyagyulladást okozó baktérium B törzse ellen védelmet nyújtó Bexsero egész évben hiánycikk volt, csak átmenetileg, néhányszor néhány hétre elegendő mennyiséget sikerült csak beszerezni ebből.

A Népszava szerint a gyógyszerhiány nem specifikusan magyar jelenség, a gyártók viszik oda a készleteiket, ahol többet kaphatnak. És az is előfordul, hogy egy új gyógyszer bevezetésekor pihentetik más, olcsóbb készítményeik gyártását.

Gondot jelent továbbá, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja. A magyar gyógyszerkészlet egy része illegálisan külföldre kerül, s ezt az ellenőrzés szigorítása sem tudta megszüntetni. (Via MTI)