Az ohiói republikánusok megtiltanák a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok abortálását

külföld
2017 december 14., 09:00

Egy csapat republikánus férfi úgy döntött Ohióban, hogy megtiltja a nőknek magzatuk abortálását, ha a magzatot Down-szindrómával diagnosztizálták. Az ohiói szenátus 20:12 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot. A szenátus republikánus frakciójának 23 tagja van, köztük mindössze két nő.

A USA Today beszámolója szerint a döntés még a Down-kóros közösséget is megosztotta. Anne Chaser, aki családjával nemrég ünnepelte Down-szindrómás öccse 50. születésnapját, például azt mondta, hogy bár ő maga nem tudná elképzelni az életét az öccse nélkül, attól még az állami törvényhozásnak nem kéne betiltania az abortuszt. "Úgy hiszem, hogy egy várandós nőnek joga van eldöntenie, mi a legjobb neki és a családjának. Ezt a döntést nem a kormánynak kell meghoznia" - mondta.

"Ez a törvény azt üzeni, hogy bizonyos fogyatékkal élők inkább érdemesek az életre más fogyatékkal élőknél. És ezek szerint az egyik fogyaték, a Down-szindróma a leginkább méltó az életre" - mondta Jane Gerhardt, akinek a lánya Down-szindróma.

Persze akadtak támogatók is, például Kelly Kuhns. Ő elmondása szerint órákon át sírt, amikor az orvosok közölték vele a diagnózist, de aztán az ultrahangon látta ficánkolni a magzatát, és hallotta a szívverését, emiatt pedig már úgy gondolja, hogy a kormánynak igenis joga van beavatkozni mások magánéletébe.

Az, hogy a törvénytervezet hatályosul-e, még kérdés. Az állam republikánus kormányzója 2015-ben - amikor még a republikánus előválasztásokra készült - azt állította, hogy lelkesen aláírna egy ilyen törvényt. Most már nem ilyen határozott. Nemrég azt mondta a New Yorkernek, hogy "abortuszügyben mindenkinek meg kéne keresnie az elgurult gyógyszerét". Most nem kívánta kommentálni az ohiói szenátus döntését.

Az mindenesetre tény, hogy Kasich tavaly decemberben megvétózott egy abortuszt szigorító javaslatot, mert attól tartott, hogy a bíróságokon alkotmányellenesnek találnák, ő pedig nem akarta vállalni a szinte biztosan bukó per költségeit. Márpedig Indiana állam a most elfogadott ohiói törvényhez hasonló jogszabályát már alkotmányellenesnek találta.